Журналист: Служебното правителство на Главчев може да се окаже с по-дълъг живот от очакваното

Журналист: Служебното правителство на Главчев може да се окаже с по-дълъг живот от очакваното

БНТ

A A+ A++ A

Служебното правителство на Димитър Главчев може да се окаже с по-дълъг живот от очакваното.

Тази прогноза направи пред БНР политическият ПР и журналист Цветелина Узунова, ръководител на Пресцентъра на Министерски съвет при премиера Симеон Сакскобургготски.

"Той даде заявка да покани експерти в него, фразата му беше, че в министерствата има достатъчно подготвени хора за министри. С интерес очакваме да видим неговия избор".

По думите ѝ партиите от настоящия парламент са в процес на "словесно надцакване", а това поведение минира пътя за коалиционни разговори след предсрочните избори.

Узунова изказа мнение, че на фона на изборите за Европейски парламент и големите промени, които биха могли да последват, никак не е маловажно кой и как ще управлява България и каква позиция ще ѝ отреди за напред - дали на послушните, или на отстояващи позицията си.

Според нея "Брюксел води страните от ЕС към погрешна неолиберална политика със спорни приоритети, които не само не са в дневния ред на хората, но вече нанасят и вреди".

Пепи Димитрова, политически ПР, работила в правителствения пресцентър на три от служебните кабинети, назначавани от президента Румен Радев, коментира, че поведението на Димитър Главчев е по-позитивно от "онзи панаир, който беше разиграван през последните месеци от водещите партии":

"Главчев дава сигнал, че ще подходи отговорно. Очаквам да потърси ключови експертни фигури от капацитета на самите ведомства, които ще са под негово управление".

Димитрова не пожела да даде прогноза каква ще бъде продължителността на кабинета "Главчев", защото в последните месец и половина всички прогнози са станали на "пух и прах от това, което правят политиците, те многократно ни излъгаха".

Говореното на партиите е към твърдите им ядра, смята Пепи Димитрова и изказа мнение, че лидерите и пиарите им "не се интересуват от периферията и разчитат на това, че тя е уморена и няма да отиде да гласува".

Цветелина Узунова посочи, че хората се събуждат и вече осъзнават, че не е все едно кой ще стои начело на държавата:

"Очаквам да има по-висока избирателна активност. ... Смятам, че ще има изненада в тази посока - повече хора да отидат да гласуват".

Според нея идеологиите на партиите са с размити граници през последните години, а акцент се поставя на това кой какъв пост ще заеме.

"В кампанията ще е много важно партиите да се заявят къде са в политическия спектър и да отстояват това, което говорят. Хората трябва по-скоро да избират на базата на това, което видяха досега като действия от политиците, а не на базата на това какво ще им говорят в кампанията".

Компроматна и с посочване на вина у другия - такава предизборна кампания очаква Узунова.

Пепи Димитрова коментира, че реалността показва, че изборите повече са математика, добра и структурирана организация, и по-малко послания и идеология:

"Очаквам до урните на вота да отидат твърдите ядра на партиите и то на тези партии, които имат добри структури по места. Това са ГЕРБ, ДПС, БСП, ПП затова имат нужда от ДБ, защото те имат структури по места. ... Очаквам изборите да са 2 в 1 със стройни редици на старите и добре организирани партии. По-малко вярвам, че любовта на хората ще бъде спечелена".

Балансът на силите в следващия парламент ще остане същият, прогнозира тя и добави:

"Това ще направи изборите самоцелно и скъпо упражнение, което е отнело много обществена енергия, без да промени нещо".

Двете политически ПР-и изказаха мнение, че няма време за нов политически проект, който да се яви на предстоящите предсрочни избори.

#Главчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници