Мит или реалност? Липсата на с*кс ни вреди

Мит или реалност? Липсата на с*кс ни вреди

canva

A A+ A++ A

Сексът е естествена част от живота, която често се свързва с удоволствие, интимност и емоционална връзка. Въпреки това, много хора вярват, че въздържането от сексуална активност може да има отрицателни последици върху физическото и психическото здраве. Тази статия ще изследва дали наистина липсата на секс ни вреди или това е просто мит.

Митът за липсата на секс

Много хора вярват, че редовната сексуална активност е необходима за поддържане на добро здраве. Това убеждение често се подкрепя от твърдения, че въздържанието може да доведе до различни физически и психологически проблеми. Някои от тези предполагаеми рискове включват:

  1. Повишен стрес: Много хора смятат, че липсата на секс води до повишени нива на стрес поради намалени възможности за освобождаване на напрежението чрез физическа интимност.
  2. Намалено самочувствие: Въздържанието понякога може да накара хората да поставят под въпрос привлекателността си, което води до ниско самочувствие и негативно възприемане на тялото.
  3. Проблеми с психичното здраве: Смята се, че редовният полов акт помага за облекчаване на симптомите на депресия и тревожност чрез освобождаване на ендорфини, които действат като естествени болкоуспокояващи и подобряват настроението.
  4. Физическо заболяване: Някои твърдят, че липсата на секс може да допринесе за развитието на определени заболявания, като сърдечни заболявания и рак на простатата при мъжете.
  5. Намалена продължителност на живота: Въпреки че няма категорични научни доказателства в подкрепа на тази теория, някои хора вярват, че индивидите, които не участват редовно в сексуални дейности, имат по-кратък живот.

Реалността зад липсата на секс

Докато някои проучвания показват потенциални ползи за здравето от редовния полов акт, важно е да се отбележи, че те не доказват окончателно, че липсата на секс причинява гореспоменатите проблеми. Всъщност няколко проучвания опровергават идеята, че въздържанието води до отрицателни последици за здравето.

  1. Ниски нива на стрес: Проучване, публикувано в Journal of Health Psychology, установи, че студентите, които са се въздържали от секс, всъщност изпитват по-малко стрес от тези, които са били сексуално активни.
  2. Подобрено самочувствие: Въпреки че някои хора могат да поставят под съмнение своята привлекателност поради липса на сексуална активност, проучване, проведено от Университета на Орегон, показва, че въздържащите се студенти имат по-високо самочувствие и удовлетворение от тялото в сравнение с техните колеги, които са имали множество партньори.
  3. Ползи за психичното здраве: Докато някои изследвания предполагат, че липсата на секс може да влоши проблемите с психичното здраве, други проучвания показват обратното. Например, изследване, публикувано в The Journal of Sex Research, установява, че въздържанието може да доведе до по-голямо удовлетворение от живота и по-добро психично здраве сред жените.
  4. Потенциални ползи за здравето: Въпреки че няма категорични доказателства, че липсата на секс причинява физическо заболяване или намалява продължителността на живота, също така е вярно, че ползите за здравето от редовната сексуална активност не са добре разбрани. Необходими са повече изследвания, за да се определи точният ефект от въздържанието върху цялостното здраве.

В заключение, докато някои хора вярват, че липсата на секс води до отрицателни последици за здравето, настоящите изследвания не подкрепят напълно този мит. В действителност съществуват доказателства, които предполагат, че въздържанието може да има положителен ефект върху нивата на стреса, самочувствието и психичното здраве. Важно е всеки човек да вземе информирано решение относно собствената си сексуална активност, като вземе предвид своите лични предпочитания, ценности и потенциални рискове за здравето.

#секс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници