Василев: Раздаването на великденски добавки поставя под риск трайното увеличение на пенсиите

Василев: Раздаването на великденски добавки поставя под риск трайното увеличение на пенсиите
A A+ A++ A

Даването на добавки предизборно е порочна практика. Чрез нея пенсионерите се делят на групи. Това заяви финансовият министър в оставка Асен Василев в коментар на предложението на ГЕРБ и ДПС да се дадат великденски надбавки от 75 лв. на най-бедните пенсионери.

"Позицията на Министерството на финансите винаги е била да се дават трайни увеличения, а не еднократни помощи. През 2009 г. средната пенсия е 288 лева. 2020 г. тя достига 382 лева. Това е увеличение с под 10 лева на година. През 2023 г., когато бяха направени трайни увеличения на пенсиите, средната достигна 788 лева. Това е повече от двойно на парите през 2020-а", обясни той.

Защо делим пенсионерите, а не правим трайно увеличение на пенсиите им? Трайно увеличение, което те са заслужили на база техния стаж и приноса им в осигурителната система. Важно е да се каже, че нашите пенсионери имат достойнство. Тези пенсии не са подаяние. Хората са си ги заслужили, като са си плащали осигуровките през годините. Деленето на пенсионерите на групи, безпринципното раздаване на пари, без те да са финансирани от бюджета, е изключително порочна практика. Тя се използва, за да може пенсиите да се държат ниски, а ние искаме пенсиите да се увеличават и те се повишават”, категоричен е Василев.

Финансовият нминистър в оставка призова НС "да не се заиграваме с популизма". "Правилното е нашите родители да имат достойни старини, базирани на трайно увеличение на пенсиите, за всички прнсионери, по швейцарското правило, заложено в законодателството. Всичко друго е евтин популизъм“, заяви той.

#Асен Василев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници