Кой е поканил Калин Стоянов за вътрешен министър в редовния кабинет

Кой е поканил Калин Стоянов за вътрешен министър в редовния кабинет

БГНЕС

A A+ A++ A

Появиха се разногласия по отношение на това кой е поканил Калин Стоянов за вътрешен министър в редовния кабинет. Министърът на вътрешните работи в оставка заяви, че до момента не е получавал покана за участие в служебния кабинет на Димитър Главчев. Пред журналисти в Белене Стоянов коментира, че ако бъде потърсен от Главчев, ще се отзове на поканата.

"Единственият човек, с когото съм разговарял, който ме покани да бъдат част от "кабинета Денков" като министър на вътрешните работи, като експерт, това е господин Кирил Петков", каза Стоянов в отговор на журналистически въпрос. "Вероятно на някои хора не им хареса фактът, че за тези девет месеца не политизирах системата на Министерството на вътрешните работи и най-вече не позволих на някой да ми нарежда кой, кога, къде и на каква длъжност да бъде поставян определен човек", добави още министърът в оставка.

Относно работата на МВР по организацията на предстоящите избори, Калин Стоянов заяви, че МВР, в частност Дирекция "Български документи за самоличност", винаги са готови да си свършат работата, дори изборите да са "две в едно".

Той коментира и действията на МВР по отношение на намаляване на нарушенията за превишена скорост. По думите му е важно, когато има констатирани нарушения, санкциите на нарушителите да бъдат събрани. "В МВР това е приоритетно изведено, както със системата за сигурно електронно връчване, така и със системата за връчване на пътя", посочи Стоянов и добави, че мерките вече дават резултати – 40 % по-висока е събираемостта на глобите, сравнено със същия период на миналата година.

"Ако ние успяваме да събираме глобите, които са наложени, мисля, че максимално бързо ще преборим чувството за безнаказаност на тези нарушители, които от дълги години са на пътя", посочи Стоянов. Министърът в оставка допълни, че в МВР в момента има общо четири обществени поръчки на различен етап за закупуването на 273 камери за контрол на скоростта, които ще бъдат разпределени на територията на цялата страна.

Стоянов посочи още, че МВР работи в много добър синхрон и в тясно взаимодействие с Европейската прокуратура. "Има множество досъдебно производства, които се разследват реално от служители от
Главна дирекция "Национална полиция" или от служители на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност". Освен досъдебните производства има и предварителни проверки, които се извършват по различни казуси". По отношение на разследването за тунел "Железница" на автомагистрала "Струма" министърът обяви, че не е редно да се дава предварителна информация за досъдебно производство, по което тече разследване.

Калин Стоянов бе в Белене за откриването на Районното управление на полицията в града, закрито на 30 май 2022 г. и преобразувано в полицейски участък със заповед на тогавашния министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

По-късно през деня темата за разговора с Калин Стоянов коментира и съпредседателят на ПП Кирил Петков.

"Да изясним сагата "Кирил Петков ме покани за министър" (По Калин Стоянов): Когато се съставяше кабинета Денков-Габриел, първото предложение за министър на вътрешните работи дойде от Борисов.
Борисов предложи Атанас Илков, за когото нашата проверка показа, че е с близки контакти с ГЕРБ-ДПС. Отказахме", написа в профила си във Фейсбук Петков.

"След това Мария Габриел (значи пак Бойко Борисов) предложи Калин Стоянов. Нашата проверка в първия момент и впоследствие моят разговор с г-н Стоянов не показа пряка зависимост, но последващите действия и бездействия на вътрешния министър ни опровергаха многократно. Заключението е: няма “независим” кадър, ако идва като препоръка от Борисов! ГЕРБ-ДПС никога не правят случайни ходове, особено ако става въпрос за МВР", пише още Петков.

#Калин Стоянов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници