В Германия вече законно можеш да се "напушиш" с канабис

В Германия вече законно можеш да се "напушиш" с канабис

canva

A A+ A++ A

На пълнолетните в Германия от 1 април вече е разрешено да носят до 25 грама канабис за собствена консумация и да съхраняват до 50 грама у дома, съобщи "Юронюз", цитирани от БТА.

Законът за легализиране на канабиса влезе в сила в Германия. Пълнолетните вече могат да носят в себе си 25 грама за лична консумация и да отглеждат до три женски растения марихуана у дома си. Разпространението в канабис клубовете е планирано от 1 юли 2024 г.

Остава забранената консумация на канабис от непълнолетни. Освен това е забранено пушенето на 100 метра от детски градини, училища, детски и спортни площадки.

Свободата "да се напушиш" законно беше отбелязана от около 1500 души, които се събраха пред Бранденбургската врата в полунощ, запалиха джойнтове и танцуваха под звуците на реге музика, съобщи "Франкфуртер алгемайне".

Законът разделя германското общество и предизвиква научни и политически спорове. Правителството вярва, че легализирането ще помогне в борбата с нарастващия черен пазар.

Здравният министър Карл Лаутербах защитава новия закон за канабиса.

Но критиците посочват изследвания, свързващи консумацията с шизофрения и други здравословни проблеми. Поради това те искат минималната възраст за консумация на канабис трябва да се повиши от 18 на 25 години.

"Как да контролираме всичко това? Натоварването на полицията става все по-голямо, защото винаги ще има хора, които искат по-силна трева, ще я купуват нелегално. Това важи и за тези, които не могат да си купят легална трева, защото са под 18 години”, аргументира се председателят на полицейския синдикат Хорст Ниенс.

Нарастващата наличност и чистота на наркотиците, особено на кокаина, допринася за нарастването на насилието от страна на наркотрафикантите, информира годишният доклад на Европол, появил се в началото на март.

Според Доклада за пазара на наркотици в ЕС за 2024 г. стават достъпни повече различни видове наркотици и много от тях са с по-високо качество. В документа, изготвен от Европейския център за мониторинг на наркотици и наркомании (EMCDDA) и Европол , се казва, че това е придружено от повишена ефективност в транспортирането на дрогата и "забележителна устойчивост" на наркотрафика, който не се влияе от "глобални кризи, нестабилност и значителни политически и икономически промени“.

Това обаче крие и риск за превенцията.Белгийската асоциация Infor Drogues & Addictions получава 2000 обаждания всяка година от потребители и членове на семейството, които са загрижени за възможно пристрастяване. Въпреки че работят с всички видове наркотици, техният служител по комуникациите, Фани Бетермие, обяснява, че повечето запитвания са свързани с марихуана.

Консумацията на канабис е незаконна в повечето страни от ЕС. Въпреки това Германия реши да легализира канабиса за развлекателна употреба. Според консултативния център това може да има положително въздействие върху превенцията. "Би било много по-лесно да се намалят рисковете за широката общественост“, казва Бетермие. "За хората би било по-лесно да идват при нас, защото вече няма да се срамуват да признаят, че имат проблем, защото употребяват незаконен наркотик“, обяснява тя.

За директора на EMCDDA Алексис Гусдил обаче "истинското въздействие“ на тези мерки все още не е известно. В интервю за "Юронюз" Гусдил признава, че тези стратегии "се опитват да ограничат достъпа на престъпни организации до пазара на канабис“, но вярва, че "държавите трябва да адаптират своите политики и стратегии“.

В доклада се съобщава, че канабисът е отговорен за почти една трета от всички случаи на лечение за употреба на наркотици в Европа.

Общата стойност на европейския пазар на наркотици е 31 милиарда евро. Според данните от доклада канабисът е наркотикът с най-голям пазарен дял. С дял от 39 процента от общата стойност (12,1 млрд. евро), канабисът е най-често употребяваното незаконно вещество в Европейския съюз. Според Европейския доклад за наркотиците за 2023 г. 8 процента от възрастните европейци са употребявали марихуана през последната година, а 1,3 процента от европейците правят това всеки ден.

Консумацията на канабис е плътно следвана от тази на кокаин с дял от 37 процента от общата консумация и 11,6 милиарда евро. Според анализа обаче пазарът за употреба на кокаин е "във възход“, вероятно повлиян от "безпрецедентната наличност на евтин кокаин с висока чистота“.

Новият закон в Германия ще позволява на "социални клубове за канабис" да снабдяват до 500 членове с дневен максимум от 25 грама и месечен максимум от 50 грама. Членовете ще трябва да са пребивавали в Германия в продължение на поне шест месеца, посочва "Политико".

Тези клубове обаче няма да започнат да функционират пълноценно преди лятото, тъй като частта от закона, която регулира отглеждането на канабис в клубовете, ще влезе в сила на 1 юли.

Остава времето да покаже дали свободата "да се напушиш" с канабис законно в Германия ще има положителен ефект. И как узаконяването на употребата на трева ще се отрази на пазара на наркотиците.

#Германия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници