Политолози: Спорните фигури ще останат в кабинета "Главчев" и това ще е ясен знак

Политолози: Спорните фигури ще останат в кабинета "Главчев" и това ще е ясен знак

Стоп кадър/БНТ

A A+ A++ A

Всички сме в очакваме на състава на кабинет от предложения за премиер председател на Сметната палата Димитър Главчев.

"Казваше се, че правителството, което сега си отива, е нелегитимно. Хора като Калин Стоянов са спорна фигура, не се знае кой стои зад него. Очаквам, че тази заявка ще продължи да важи и за непартийност, експертност, но дали е така?", каза политологът Ружа Райчева в студиото на "България сутрин".

Според политолога Мила Мошелова, ако част от спорните фигури продължат в служебното правителство, това ще е ясен знак дали наистина са политически назначения.

"Ако искаме това ново служебно правителство да не е натоварено с негативни очаквания, по-скоро тези фигури да не са там. Димитър Главчев е депутат от ГЕРБ в 6 поредни народни събрания. Трудно е да очакваме неполитически професионалисти, когато в същото време бяхме и много недоволни от политическите непрофесионалисти", анализира тя пред Bulgaria ON AIR.

Райчева определи министъра на електронното управление Александър Йоловски като любопитна фигура: "Интересно е, че още е министър. Изключително ключов е министърът на вътрешните работи. Той ще си стои там, където е. Сякаш води кампания. Не са наясно управляват ли или са в предизборна кампания. Правят и двете с хъс. Очаквам спорните имена да останат. Фактът, че Главчев беше избран, е учудващ. Списъкът, от който Радев избира, е фрапиращ".

По думите на Мошелова принципът за промени в последния момент не е прецедент. Тя обясни, че идеята на регулаторите е те да бъдат независими и да се оглавят от максимално независими хора. По отношение на предстоящата политическа кампания събеседникът ѝ прогнозира "много неудобни моменти".

"Продължаваме промяната", ДБ не толкова, се връщат към реториката отпреди 9 месеца. Вратата вече е затворена", добави Райчева.

ГЕРБ направи всичко възможно да се стигне до избори, отбеляза Мошелова: "Ходенето на избори е начин да се легитимира подкрепата на политическите играчи. Служебното правителство ще е с по-различни нюанси".

Казусът "Нотариуса" е като септична яма, на която се вижда само върхът, допълни Райкова.

"Борисов се прилепи към позициите на Радев и започна да го хвали. Радев укроти топката. Не виждам "Продължаваме промяната - Демократична България" с "Възраждане", БСП или ИТН. Опозицията е ясно разграничена. Кампанията се води от около месец. Изпълнителната власт я води", обобщи Райкова.

Политолозите прогнозираха, че кампанията ще покаже дали ще има по-голяма активност сред избирателите.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници