4 училища в София са с епидемиологичен взрив от коклюш, каза доц. Кунчев

4 училища в София са с епидемиологичен взрив от коклюш, каза доц. Кунчев

Стоп кадър/НОВА

A A+ A++ A

Разпространението на коклюш ще продължи, най-вече в организирани колективи. В четири училища в София вече имаме нещо като епидемичен взрив, но не е голям. Най-големият е в 145 ОУ – 8 деца, другите са по шест, по три. Има засегнато едно частно училище. Това вероятно ще се появи и в страната. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в bTV.

"Ако една кашлица се задържа повече от седмица, 10 дни, две седмици и не се поддава на нормалното лечение с антибиотици, трябва да предприемат изследване за коклюш", съветва доц., Кунчев.

По думите му, когато заболяването влезе в училище или детска градина, мерките не са особено ефективни.

"Съгласно наредбата се издирват контактните лица, поставят се под медицинско наблюдение. Изолира се случаят, за да не създава нови контакти и да не заразява други деца. Обикновено контактните, които заболяват са или деца от близкото обкръжение, или от класа. Не е като грипа или морбилите, просто да минеш и да се заразиш. С това сравнително добро имунизационно покритие няма условия за чак такива драматични развития", каза главният държавен здравен инспектор.

Диагностиката на коклюш вече ще бъде безплатна и ще може да се прави не само в Центъра по заразни и паразитни болести, но и в РЗИ-София. Идеята е в бъдеще да се отворят още центрове в Пловдив, Бургас и Варна.

#доц. Ангел Кунчев #коклюш

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници