Проучване на Novinite.bg: 58,3% нашите читатели биха гласували на предсрочните избори

Проучване на Novinite.bg: 58,3% нашите читатели биха гласували на предсрочните избори

canva

A A+ A++ A

Миналата седмица преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се провалиха, тъй като не успяха да постигнат съгласие относно ротацията на министри. В резултат на това ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Има такъв народ върнаха празни папки на президента Румен Радев, когато той има предостави възможност да съставят правителство. На фона на продължаващата политическа криза, Novinite.bg проведе проучване, за да разбере настроенията на своите читатели относно възможността за нови предсрочни избори.

Резултати от проучването:
Анкетата събра отговори от общо 84 читатели на Novinite.bg. От тях 49 (58,3%) заявиха, че ще гласуват отново, ако има нови предсрочни избори, докато 15 (17,9%) казаха, че няма да гласуват при никакви обстоятелства. Двадесет души (24%) смятат, че няма смисъл да гласуват, независимо дали подкрепят или не подкрепят правителството. Само четирима читатели (4,8%) заявиха, че не следят достатъчно политическата ситуация в страната, за да отговорят на въпроса.

Анализ:
Тези резултати показват, че мнозинството от читателите на Novinite.bg остават ангажирани с политическия процес и вярват, че техният глас може да повлияе на резултата от изборите. Този висок процент на респондентите, които заявяват, че ще гласуват отново, подчертава разочарованието и неудовлетвореността от текущото състояние на политиката и желанието за промяна.

От друга страна, значителен брой читатели изразиха липса на интерес към гласуването, независимо от резултатите от изборите. Това може да означава няколко неща, включително апатия към политическия процес, чувство на безпомощност поради продължаващата криза или убеждението, че техните гласове няма да променят нищо.

Освен това фактът, че някои читатели не могат да отговорят на въпроса поради липсата на знания за политическата ситуация, показва необходимостта медиите да играят решаваща роля в информирането на обществеността за случващото се и насърчаването на гражданската ангажираност.

Проучването на Novinite.bg разкрива, че повечето читатели остават ангажирани с политическия процес и биха гласували отново, ако има нови предсрочни избори. Въпреки това, значителна част от респондентите изразяват липса на интерес към гласуването или се чувстват недостатъчно информирани, за да вземат решение. Тези констатации подчертават предизвикателствата, пред които е изправена българската демокрация, и значението на ролята на медиите в насърчаването на гражданското участие и информиране на обществото.

#избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници