Григор Димитров с уникално постижение

Григор Димитров с уникално постижение

инстаграм

A A+ A++ A

Завръщането на Григор Димитров в топ 10 е прекрасно постижение по няколко причини. Вероятно най-незначителната за масовия зрител е свързана обаче с нещо, което напоследък доста се дискутира в световния тенис.

Българинът ще е най-високопоставеният тенисист, който играе бекхенд с една ръка за първи път в кариерата си.

За съжаление на Димитров, той не успя да стане вторият играч през 2024 г., който побеждава Яник Синер и вдига втората си титла от Мастърс. Сега вече вниманието му може да се насочи към сезона на клей.

След като стигна до финала на Мастърса в Маями, си гарантира, че ще се завърне в топ 10 за първи път от ноември 2018 насам. Това е само един от акцентите в множеството анализи за представянето на Димитров в Маями. Той започна турнира като номер 12. Но влизането в топ 10 няма да е нещо ново за него. През 2014 Григор беше на 23 години, когато за първи път бе сред най-добрите 10. През сезоните 2017 и 2018 също прекара по-голямата част от времето там. Но винаги, когато Димитров е бил класиран в топ 10, Роджър Федерер е бил над него. Имаше и един период, когато швейцарецът се завръщаше в игра след операция на коляното, когато българинът бе над него в ранглистата. Това бе за кратко в края на 2016 и началото на 2017. Но тогава пак той не беше най-високо класираният тенисист, който играе бекхенд с една ръка, тъй като Стан Вавринка и Доминик Тийм бяха над него.

Дори след като достигна най-високото класиране в кариерата си като номер 3, Димитров не беше пред Федерер, тъй като тогава швейцарската тенис икона беше под № 2 в света. Но сега вече той се оттегли, Вавринка и Тийм са доста назад в ранглистата и Димитров просто трябваше да надмине Стефанос Циципас, който години наред държеше короната на най-добре класирания тенисист, който играе бекхенд с една ръка. Но след като през февруари тази година излезе от топ 10 за първи път от март 2019 насам, Циципас влезе в Маями като номер 11 в света и отпадна във втория кръг на турнира в Маями. Димитров пък достигна до финала. Българинът е на път да притежава титлата на най-добре класиран играч с бекхенд с една ръка. В понеделник Димитров ще бъде поставен под № 9 в световната ранглиста. От друга страна, Циципас ще падне с едно място в ранглистата и ще бъде поставен под № 12 в света. Със сигурност това не е най-великото постижение в играта, но все пак е нещо, с което Григор Димитров ще бъде уникален.

#Григор Димитров #Григор Димитров - Гришо

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници