Денков: Шенген е най-големият успех след приемането ни в ЕС

Денков: Шенген е най-големият успех след приемането ни в ЕС

ФБ/ЕК в България

A A+ A++ A

България и Румъния вече са част от Шенгенската зона по въздух и вода. Отпаднаха граничните проверки по летищата и морските пристанища за пътуващите до и от страните от това пространство. Това са 27 европейски страни - сред тях почти всички от ЕС без Ирландия и Кипър, както и нечленуващите в Евросъюза Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.

На летище София се състоя официална церемония в присъствието на премиера в оставка Николай Денков, вицепремиера в оставка Мария Габриел и министри. Бяха посрещнати и пътниците, които пристигнаха в столицата с полет от Берлин.

Шенген е най-големият успех след приемането ни в Европейския съюз, тъй като успяхме да се обединим и да върнем доверието в ЕС. Това е доверие, че България е тръгнала уверено по европейския път, заяви пред гостите на официалната церемония премиерът в оставка Николай Денков:

"Това, което знам, е, че се търси политически подходящ момент след европейските избори, може би след австрийските избори, когато да бъде взето решение. Разбира се, това решение ще зависи от две неща – едното е как се развива политическата ситуация в България. Второто е да не вземат властта крайнодесни антиевропейски партии като превес в Европа или в Австрия. Надявам се, има всички индикации, че това няма да се случи.

Вицепремиерът Мария Габриел в оставка заяви, че днес пада едно голямо ограничение, а моментът е исторически с резултат, постиган с общи усилия на много хора и политици:

"България задава посока, България е добър пример, България със своя опит ще оформя бъдещето на Шенгенското пространство и ще има ползотворно участие в това всички граждани да се чувстват по-сигурни и моментът е исторически, защото ние показваме какво означава сигурност чрез сътрудничество, сътрудничество между държави членки, сътрудничество между екипи".

Министърът на вътрешните работи в оставка Калин Стоянов добави, че до края на годината България има шанс да бъде приета в сухопътния Шенген, а днешният ден също остава в историята като паметен:

"Днес е историческа дата за българската държава. Денят, в който отбелязваме пълноправното членство на България в Шенген. Не бива да забравяме факта, че допреди няколко месеца България беше тотално блокирана за всякакви преговори за евентуално членство в Шенгенското пространство".

Вътрешнополитическите коментари

Николай Денков коментира, че няма доверие на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов и на министъра на електронното управление Александър Йоловски (също в оставка), като не би работил с тях. Пример за това той даде с организацията на изборите и тяхната честност.

"Част от назначенията в областните дирекции и по отношение на местните избори, както министър Стоянов, така и министърът на ел. управление загубиха моето доверие и това мисля, че е ясно и очевидно защо".

Денков заяви, че би помагал на номинирания за служебен премиер Димитър Главчев с експертност.

Калин Стоянов от своя страна заяви пред журналисти, че ако бъде поканен от номинирания за служебен премиер Димитър Главчев, е готов да остане на поста в служебното правителство:

"Винаги съм го казвал и сега ще го кажа за пореден път, че аз не съм политически обвързан – еднакво отдалечен съм от всички политически партии и най-вече техните лидери".


#акад. Николай Денков #Шенген

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници