От утре: Германия позволява употреба на канабис до 25 грама на ден

От утре: Германия позволява употреба на канабис до 25 грама на ден

Pixabay

A A+ A++ A

Германия от понеделник легализира канабиса за развлекателни цели, но в малки количества. По този повод Франс прес припомня каква е ситуацията на други места по света.

Малта стана първата европейска страна, легализирала отглеждането и консумацията на марихуана в частната сфера. Закон в тази насока беше приет през декември 2021 г. и той разрешава притежанието на 7 грама канабис и отглеждане на 4 растения. На обществени места притежаването на канабис е противозаконно, както и потреблението на канабис пред непълнолетни лица, предава lupa.bg.

В Люксембург от юли 2023 г. закон разрешава отглеждането на канабиса на до 4 растения на домакинство. Личната консумация в частната сфера е разрешена.

В Германия от понеделник, на 1 април, се разрешава хората над 18 години да купуват канабис до 25 грама на ден максимално посредством асоциации с нестопанска цел. Могат да се отглеждат до 3 растения за лична цел. Германската опозиция вече каза, че ако вземе властта, ще отмени това законодателство.

Противно на схващанията консумацията на хашиш и на трева не са законни в Нидерландия, но са толерирани и регламентирани в специализирани заведения тип кафенета. В края на миналата година започна експеримент в два нидерландски града за създаване на законна мрежа за отглеждане и доставка на канабис за тези заведения, които досега се снабдяваха незаконно.

В Испания производството за лични нужди е толерирано на частни места, но търговията и консумацията на обществени места са забранени.

В Португалия през 2021 г. канабисът и твърдите дроги бяха декриминализирани. Потреблението не е вече незаконно, нито пък притежаването им за лични цели, но трафикът и търговията остават забранени.

В Грузия през 2018 г. с решение на Конституционния съд консумацията на канабис се разрешава, без да се отменя обаче забраната върху продажбата и отглеждането на канабиса.

Уругвай през декември 2013 г. стана първата страна в света легализирала производството, разпространението и потреблението на канабис. Разрешава се отглеждане на канабис у дома за лични нужди, присъединяване към специализиран клуб, откъдето човек може да се снабди с канабис, или закупуване на канабис от аптека.

В Мексико Върховният съд декриминализира през юни 2021 г. използването на марихуаната за развлекателна цел, преди да смекчи и през май 2022 г. критериите за притежаването на марихуана.

В Ямайка канабисът си остава незаконен, но от 2015 притежаването и отглеждането в малки количества е декриминализирано.

В Канада от октомври 2018 г. е легализиран канабисът за развлекателни цели. Ограничава се притежанието на канабис за лични нужди на до 30 грама и на до 4 растения на домакинство. Провинциите са тези трябва да организират продажбата на канабис в специални магазини.

В САЩ използването, продажбата и притежаването на канабис остават забранени, според федерален закон. Но много щати въведоха изключения за използване за медицински цели или за развлечение на марихуаната.

През 2018 г. Конституционният съд на Република Южна Африка определи като противоконституционен законът, забраняващ използването в частната сфера на канабиса от възрастни и поискаха от парламента да разработи закон в тази насока.

Тайланд е изключение в Азия относно канабиса. През юни 2022 г. страната изтегли канабиса от списъка с наркотичните вещества и декриминализира отглеждането, консумацията и продажбата му. Но през февруари правителството обяви законопроект, който отново ще направи незаконно използването на марихуаната за развлекателни цели.

Междувременно у нас притежанието дори на 0.5 грама от този наркотик може да прати някого в ареста.

#канабис #Германия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници