Камерън: Няма напредък по преговорите за бюджета на ЕС

Камерън: Няма напредък по преговорите за бюджета на ЕС
Мисля, че на този етап няма достатъчен напредък, посочи Дейвид Камерън при пристигането си за второто заседание от срещата на върха на ЕС в Брюксел. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Няма достатъчен напредък по преговорите за бюджета на ЕС за периода 2014-2020 г., обяви премиерът на Великобритания Дейвид Камерън.

Многогодишната финансова рамка на ЕС е предмет на дебатите по време на специалната среща на Европейския съвет в Брюксел.

Тя започна в четвъртък с двустранни консултации между държавните и правителствени лидеи и председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу и на председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

Същинският дебат по бюджета бе отложен за петък по обяд с надеждата драстичните противоречия между държавите да се изгладят.

„Мисля, че на този етап няма достатъчен напредък," посочи Дейвид Камерън при пристигането си за второто заседание от срещата на върха на ЕС в Брюксел, което трябва да започне в 11:00 часа по Гринуич.

„Сега не е моментът да се правят прибързани изявления, защото въпросът не опира само до това да се прехвърлят пари от едно бюджетно перо в друго. Ние се нуждаем от орязване на разходите, които не можем да си позволим," добави британският премиер, цитиран от АФП и БГНЕС.

В своята страна, той е подложен на силен натиск да се бори за запазване на британския бонус в общия бюджет.

Става въпрос за пари, които Лондон получава от другите партньори за това, че ползва намален дял от бюджетното перо Обща селскостопанска политика.

„Възможностите на Дейвид Камерън да маневрира са толкова незначителни, че може и да не се стигне до споразумение," заяви председателят на Европарламента Мартин Шулц.

Френският президент Франсоа Оланд и италианският премиер Марио Монти, които пристигнаха за срещата малко преди Дейвид Камерън, не направиха изявления пред медиите.

След британския премиер пристигна испанският му колега Мариано Рахой, който също отказа изявления.

Австрийският президент Вернер Файман се задоволи да каже, че „все още не се очертава споразумение между 27-те".

Литовската президентка Далиа Грибаускайте беше по-оптимистично настроена, според нея новото предложение на Херман ван Ромпой е стъпка „в добра посока". „Това е много добра основа за преговори," добави тя.

В новия компромисен проект Херман ван Ромпой е запазил първоначалното предложение за бюджет на сума 972 млрд. евро, т.е. 1,01% от европейския Брутен вътрешен продукт, но предлага друго разпределение на парите по пера, за да се опита да изтръгне съгласие.

През нощта обаче германската канцлерка Ангела Меркел и Франсоа Оланд изразиха сериозни съмнения за вероятността да се постигне съгласие по време на тази среща.

#бюджет на ЕС #Многогодишна финансова рамка #Дейвид Камерън #премиер на Великобритания #Ангела Меркел #Канцлер на Германия #Франсоа Оланд #Президент на Франция #Марио Монти #премиер на италия #обща селскостопанска политика #ОСП #Херман Ван Ромпой #Жозе Мануел Барозу

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници