Кирил Петков с откровения: Назначили му две къртици от НСО, Митрофанова го плашила с Путин

Кирил Петков с откровения: Назначили му две къртици от НСО, Митрофанова го плашила с Путин

Стоп кадър/БНТ

A A+ A++ A

За битката си в опит да бъдат реформирани службите говори Кирил Петков пред Общото събрание на "Продължаваме промяната", което се провежда в НДК.

Той разказа за старта на ПП, илюстрирайки словото си с много снимки и слайдове с картинки. Говори емоционално и на моменти силно артистично, като с пряка реч пресъздаваше конкретни ситуации.

Започнахме от зала с плюшена играчка (така беше наета, не сме обърнали внимание), затова никой не ни взел насериозно, разказа Петков. И описа пътя на "Промяната" през 2021 г. до правителството, на което той стана премиер.

Разказа за първия си "сблъсък" с НСО: "Още в първия ден, не бяхме излезли от Народното събрание, и директорът на НСО ми назначи отбор от хора, някои от тях много свестни. Но и две къртици сред тях. Повиках го веднага и казах, че искам да ги смени. Той каза: Не може. Казах му: Искам ти оставката. Той каза: Не можеш."

Това е само една от петте колони на властта. Държавата беше завладяна жестоко, разказа Петков за първите си стъпки в изпълнителната власт. А за правителството си допълни, че "ИТН бяха заложени там като взрив - като стане страшно, да бъдат натиснати".

И показа графика на завладяната държава, в която на първата колона бяха Министерския съвет и Народното събрание, а на останалите - служби, регулатори, съдебна власт и медии.

Кой назначи шефа на ДАНС, попита Петков. И препоръча на залата: Проверете как се казва бащата на шефа на ДАР и откъде идва, и дали КГБ има нещо общо.

Петков разказа и за първата си среща с бившия главен прокурор Иван Гешев. Той поискал от него данни за твърденията му за корупция. И те бръкнали в гугъл за имената: Лошото е, че дори и на гугъл му е ясно. След това му дал списък и му казал: Това са 20-те най-големи престъпника в България. Гешев казал: Виждам 19 имена. Казах му: 20-ия си ти, обясни Петков и залата му отвърна със смях и аплодисменти.

А знаете ли, колко е страшно, ако тези структури работят заедно. КЗК като отхвърли, то отива във ВАС. А те работят като пинг-понг, продължи Петков. Тази координация между тези структури правят така, че да не можеш много да промениш, допълни той и обясни, че това искат да реформират. То наистина ти се повръща някой път, не можеш повече, емоционален бе Петков.

След това разказа как Асен Василев пратил НАП да раздава брошурки на малките бизнеси, за да им е ясно, че е в тяхна помощ. Първите бизнеси взимаха брошурките и бързо заключваха вратата, разказа Петков.

Той напомни и за случая, когато правителството взе решение да изгони 70 руски граждани, защото били агенти: "Няма да забравя, когато Митрофанова ми каза: Ако не си промениш решението за тези 70 човека, ще се обадя на Путин. Казах й: Ау, обади се. И се видя, че не е толкова страшно".

Това, което нашите (не)коалиционни партньори не можаха да осъзнаят - докато те се бяха фокусирали върхутактическите игри, не видяха голямата игра. Докато вие си мислехте, че ни надигравахте тактически, една голяма стратегическа промяна стана - Българите си промениха очакванията и мисленето, надъха своите съпредседателят на ПП.

След това Петков извади слайд, на който от едната страна е Николай Денков, а от другата бяха снимките на Бойко Борисов и Делян Пеевски един до друг. "На следващите избори искате ли премиер, който изглежда така, европейски, със знания, некорумпиран? Или искате тях? Защото като натиснеш единия бутон, получаваш другия и обратното. Ние с Асен си мислехме, че сме открили топлата вода, като взимаме решения на четири очи, а се оказа, че тези двамата джентълмени са го измислили отдавна. И им казвам - не се срамувайте, няма проблем, кажете си: решаваме всичко заедно. Няма смисъл да се срамувате, ще прекарваме пак хиляди часове с вас, ще си говорим със спорове", каза Петков.

За тези 3 г. ние нямаме зависимости и не ни е страх, категоричен бе съпредседателят на ПП. Може да сме във всякакви формати, но няма да предадем избирателите си за принципите, завърши той, цитиран от „24 часа”.

#Кирил Петков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници