До месец ще използваме електронните ваучери за храна наравно с хартиените, които са валидни до юни

До месец ще използваме електронните ваучери за храна наравно с хартиените, които са валидни до юни

canva

A A+ A++ A

До един месец се очаква да стартира пълното прилагане на e-ваучери за храна наравно с хартиените, които ще са валидни до юни.

Операторите на електронни ваучери за храна с предоставено разрешение от министъра на финансите, които вече предлагат карта за e-ваучери, са 7 при общо 11 лицензирани. Очаква се да бъде сертифициран и 8 оператор. Това каза пред журналисти Стоилка Арсова, директор на Националната картова и платежна схема.

Тя съобщи, че все повече търговци се включват в инициативата за електронните ваучери, като потенциално се очаква техният брой да достигне между 13 000 - 15 000 в сектор "Храна".

Очаква се присъединяването и на ресторантите към електронната ваучерна схема, но към момента проблем при тях е отделянето на разходите за алкохол, които заедно с цигарите са изключени от покупките с ваучери.

Според Стоилка Арсова за търговците е предизвикателство по отношение на пренастройването на касовите системи, като това по-лесно ще се случи при по-големите обекти.

Проектът за преводи по мобилен номер, който е базиран на системата за незабавни плащания, вече е достъпен за над 70% от клиентите на банките, които при желание могат да правят преводи директно по мобилните си телефони. Тази услуга е достъпна през 7 банки и при нея преводи до 100 лева не се облагат с такси. В специалния регистър за този тип мобилни плащания вече са се вписали над половин милион клиенти, а само за една седмица към системата е имало 60 млн. заявки от хората в контактните списъци в телефоните, каза Арсова.

По отношение на процеса на въвеждането на еврото в България Арсова обясни, че се работи по това националните трансакции да преминават през националната инфраструктура, която директно ще се интегрира към европейските платежни системи, предава БТА. Очаква се след средата на годината през нашата платежна система да достигаме до всички евроконтрагенти, а през есента ще може да се въведе и незабавното разплащане с всички страни от ЕС, посочи Стоилка Арсова.

#ваучери за храна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Акценти

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите