НА ЖИВО НС гласува първият мандат за съставяне на правителство да бъде обявен за неуспешен

НА ЖИВО НС гласува първият мандат за съставяне на правителство да бъде обявен за неуспешен

Народно събрание

A A+ A++ A

На извънредно заседание днес парламентът ще гласува мандатът за съставяне на правителство с кандидат за министър-председател Мария Габриел да бъде обявен за неуспешен.

Очаква се от ПП-ДБ да обявят предложението си към ГЕРБ-СДС да предложат "взаимноприемлив" кандидат за премиер с техния втори проучвателен мандат.

Заявлението на Мария Габриел, че се оттегля от изпълнение на първия проучвателен мандат за съставяне на правителство, беше внесенo в деловодството на НС в понеделник, в 9:09 ч.

Три часа по-късно председателят на парламента Росен Желязков насрочи извънредното заседание с една-единствена точка - проект на решение мандатът да бъде обявен за неуспешен.

Гласуването е необходимо, за да се отпуши процедурата по връчване на следващия от страна на държавния глава.

Той трябва да отиде при втората по численост парламентарна група ПП-ДБ. Очаква се днес оттам да обявят решението на депутатите и ръководните органи на партиите в обединението – да се направи опит мандатът да бъде изпълнен.

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков ще се обърне към досегашните си партньори в управлението в ГЕРБ-СДС – те да предложат взаимноприемлив премиер.

Ако от ГЕРБ-СДС не изявят желание да подновят преговорите, вторият мандат ще бъде върнат предсрочно. Ако все пак се стигне до предсрочни парламентарни избори, от ПП-ДБ предпочитат те да се проведат заедно с европейските.

#депутати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници