„Вие сте на ход”: Ще има ли редовен кабинет? (ОБЗОР)

„Вие сте на ход”: Ще има ли редовен кабинет? (ОБЗОР)

Стоп кадър/Дневник

A A+ A++ A

Възможността да бъде съставено редовно правителство изглежда все по-малко вероятна. Двете преговарящи коалиции си размениха писмени изявления, които завършиха с думите „Вие сте на ход!”, а физическа среща между тях нямаше и днес.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов постави изрични условия - извинение към Мария Габриел, както и разговори за кабинет без Асен Василев в него. От ПП-ДБ отвърнаха, че не те са мандатоносител и не е тяхна отговорност да намерят изход от кризата.

Ден преди заложения краен срок от ГЕРБ за първия мандат, лидерът на партията Бойко Борисов припомни - още очакват извинение.

„Вместо да се извинят, ПП-ДБ отидоха още по-далеч. Ние сме предложили само премиер. Те не искат правителство, продължават да си мислят, че ще стане с втория мандат. Но ние сме категорични, че това няма да се случи. И днес им даваме време да мислят. Утре стават точно седем дни от преговорите”, посочи Борисов. И заяви, че вече имат номинация за премиер - Мария Габриел и няма да я сменят, въпреки че вчера съпредседателят на ПП-ДБ Асен Василев беше категоричен, че няма да я подкрепят.

„Защо трябва да се откажем от Габриел? Защото един човек я е обидил? Човек, който благодарение на нас е финансов министър. Ние го защитавахме 9 месеца”, добави Борисов.

Лидерът на ГЕРБ заподозря скрит сценарий от страна на финансовия министър. „Моето обяснение е, че Асен Василев е намерил прекрасното време да дезертира, и то по начин, по който да обедини всички, които не ни обичат. След фокусите, които прави във финансите, ще трябва да връщаме пари от бюджета по Плана за възстановяване. Той, ако остане, трябва да си оправи тази каша”, каза още лидерът на ГЕРБ.

Деница Сачева, която е част от преговорния екип на ГЕРБ, също обвини Асен Василев в саботаж на ротацията. „Още преди месеци каза, че възнамеряват да саботират мандата на Мария Габриел.В началото на годината, когато Росен Желязков заяви във Виетнам,че ротацията ще е с мандат на ГЕРБ, тук в България настана истерия, че това не е договорено. Ако за вас не е очевидно, че ПП предлагат поредния си маркетингов трик и губят времето на българските граждани с безплодни разговори, за всички нас това е ясно”, коментира тя.

В своя позиция председателят на Европейската народна партия Манфред Вебер подкрепи Габриел. Той заяви, че „семейството на ЕНП твърдо застава зад нея срещу неоправданите напатки”.

След като ПП-ДБ запазиха мълчание в София, от Брюксел Николай Денков коментира готови са за диалог, но чакат покана.

„Мандатът е в ГЕРБ-СДС. Те прекъснаха преговорите и сега трябва да се обадят и да кажат как трябва да продължим”, поясни премиерът в оставка. И заподозря, че до разрив се е стигнало след намеса на трети лица.

„Аз не мога да си обясня това, което се случи, освен, че Мария Габриел е била подложена на тежък натиск от други хора и се е поддала. Ние я питахме сутринта има ли вероятност да изчете списък с имена, които не сме съгласували и тя каза „не”. Доверието което имахме и лично съм изразявал към Мария Габриел, беше счупено с този акт”, твърди Денков. И отговори на поставения от Борисов ултиматум - до ден Мария Габриел да получи извинение, след като беше определена от Асен Василев като „лице на мафията”.

„Нека да напомня, че аз бях персонално обиждан многократно от различни политици - Делян Пеевски, Делян Добрев, включително и г-н Борисов наскоро се включи. Никога не съм искал извинение, защото в политиката няма място за такива игрички. Ние не сме в детската градина. Не сме в режима „Ти уважаваш ли ме?””, коментира Денков.

Премиерът в оставка беше категоричен - няма да има крачка назад за Асен Василев. „Няма никаква промяна по отношение на него. Това е най-добрият финансов министър, който аз познавам и искам да работя с него. Ние трябва да намерим начин да излезем от режима „този каза нещо на другия, а да търсим начин да съставим кабинет”, каза още Денков. Според него трябва да се използват всички възможности за преговори, за съставяне на евентуално правителство, без значение с кой мандат, отбелязва Нова тв.


#редовен кабинет #ГЕРБ-СДС #ПП-ДБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници