Фирмите вече намират за какво да използват AI

Фирмите вече намират за какво да използват AI

canva

A A+ A++ A

Изкуственият интелект (AI) навлиза във все повече дейности от ежедневието на хората и бизнеса и това поражда множество дискусии и притеснения. В някои аспекти AI вече може да замени служителите в част от дейностите.

Въпреки това проучване на Jfrog, показва, че макар все повече фирми вече да намират за какво да използват AI, те не заменят служителите, съобщава AndroidHeadlines. Проучването обхваща 7000 фирми, както и допълнителни отзиви от 1200 професионалисти от целия свят.

То открива, че повечето компании все още нямат доверие във възможностите и прецизността на AI. И дори и да имат, предпочитат да не му предават цялата дейност.

Например за програмирането. AI ботовете вече могат да пишат доста сложен код, но въпреки това само 32% от компаниите казват, че използват AI за писане на софтуер. Останалите предпочитат програмистите им да свършат тази работа. AI може да има помощна роля и да спести време, но не и да е основният двигател на разработките.

Именно философията "за какво може да помогне" се оказва основна за компаниите. Те предпочитат да намерят сфери, в които AI може да ускори и улесни работата, но не да замени напълно служителите им

Една такава сфера, която набира популярност, е киберсигурността. 90% от анкетираните фирми казват, че вече използват някаква форма на AI за подобряване на сигурността си. Това включва както защитата на системите, така и за тестове и подобряване сигурността на собствените им продукти. Така успяват да спестят доста време. Особено като се има предвид, че специалистите по киберсигурност прекарват средно по една четвърт от времето си в коригиране на открити уязвимости.

Засега компаниите не бързат да заменят служителите си с AI. Това обаче може да се промени след няколко години, когато технологиите се развият още повече. Стига да поевтинеят достатъчно, тъй като в момента и това е проблем и те са по-скъпи, отколкото традиционните служители.

#нови технологии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници