AI и 5G - нови възможности, но и нови предизвикателства за бизнеса

AI и 5G - нови възможности, но и нови предизвикателства за бизнеса

canva

A A+ A++ A

Светът преминава от Индустрия 4.0 и автоматизирани фабрики към фабрики с изкуствен интелект. Това се случва чрез развитието на нови киберфизични системи, които стъпват на по-развитите 5G мрежи (т. нар. 5G Advanced) и носят повече ефективност и устойчивост в производството. Това коментира Торстен Йелинек от Hertie School of Governance по време на кръгла маса, организирана от Huawei Technologies, на Световния мобилен конгрес в Барселона, пише Investor.bg

Според Йелинек тази тенденция се пренася и отвъд производството в други индустрии, а технологията е ключът към решението на редица въпроси, включително на този с декарбонизацията.

„Ако погледнем глобално, няма съмнение, че хората живеят в най-добрата ера за тях – живеем по-дълго, борим се с по-малко болести и имаме много повече пари в икономиката“, коментира Ашраф Абушад, старши съветник по дигиталната трансформация и изкуствения интелект (AI) в UNIDO (Организацията на обединените нации за промишлено развитие).

Тези времена обаче са белязани от бързото навлизане на технологии като 5G и изкуствения интелект, които не бива да плашат хората, въпреки че някои работни места ще се променят, а други ще станат излишни, категоричен е той.

Според Абушад редица страни не крият притеснението си, че изостават заради недостатъчно бързото внедряване на технологии, които водят до по-голяма продуктивност.

От своя страна, мрежовите технологии се развиват с изключително бърз темп и вече са достигнали до т.нар. 5G Advanced – по-напреднала версия на 5G мрежите. „5G беше само основата. 5G Advanced разширява възможностите на мрежата в други вертикали“, коментира Сорайда Фриас от Техническия университет в Мадрид.

Това развитие на мрежите е свързано с по-голяма енергийна ефективност, с ползването на по-прости устройства и с по-голяма гъвкавост.

Същевременно индустрията вече гледа напред към следващото поколение мобилни мрежи – 6G. Според Йелинкен 5G идва с ново ниво на сигурност, но при 6G то ще бъде надградено, носейки по-голяма защита на данните.

По думите на Ашраф Абушад в следващите години 5G технологията ще започне да съзрява, но за да бъде постигнато повече с нея, в комбинация с изкуствения интелект, усилията трябва да идват не само от частния сектор, но и от академичните среди.

Регулаторите също трябва да наваксат с работата си, за да отговорят на темпа на иновациите.

„Регулацията все още изостава спрямо темпа на развитие на изкуствения интелект и ще се наложи бързо да навакса“, за да може светът да се възползва максимално от възможностите на AI, смята Абушад. „Същевременно трябва да помислим и как да се справим с дигиталните неравенства и как да гарантираме, че няма да се стигне до момент, в който много хора да изостанат, защото не разполагат с нужните умения“.

От своя страна, изкуственият интелект е нещо, което постоянно се променя.

„Това може да бъде стресиращо за хората в началото, но фактът, че технологията се променя толкова бързо, мотивира хората да са по-креативни в преследването на нови идеи“, коментира Мариам Лабан, разработчик от Siemens Австрия. По думите ѝ AI решенията могат да направят работната среда по-приятна и по-сигурна, което ще е от полза на съвременните компании.

#нови технологии #технологии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници