Комитетът на регионите на ЕС против съкращаването на бюджета

Комитетът на регионите на ЕС против съкращаването на бюджета
В Брюксел текат двустранни консултации на председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой и председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу с държавните и правителствени глави на страните от ЕС. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Комитетът на регионите на Европейския съюз се обяви категорично против всякакво съкращаване на дългосрочния бюджетен план на ЕС за 2014-2020.

„Бюджетът на сплотяването е главният инструмент за инвестиции, насочени към преодоляването на икономическата криза," заяви председателят на комитета Рамон Валкарсел Сисо.

В комюникето на регионите на ЕС (консултативен орган на ЕС, създаден в съответствие с Маастрихтския договор от 1993 г.), разпространен в Брюксел се съдържа предупреждение от „настоящата тенденция, насочена към увеличаване на орязванията на бюджета", предаде БГНЕС.

Комитетът на регионите потвърждава своята решителност да следи затова политиката на сплотяване да дава очаквания резултат, особено по отношение на устойчивия икономически растеж и заетостта.

Рамон Валкарсел Сисо обърна внимание върху негативните последици, които може да има за политиката на сплотяване съкращенията на средствата в рамките на 2014-2020.

„Ако тази тенденция продължи, стратегията на Европа за икономически растеж и заетост рискува да бъде сериозно подкопана," подчерта той.

В Брюксел текат двустранни консултации на председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой и председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу с държавните и правителствени глави на 28 страни (27 държави-членки на ЕС и Хърватия, която ще се присъедини към съюза през 2013 г.).

Това става в навечерието на започващата по-късно в четвъртък извънредна среща на ЕС, на която трябва да се постигне съгласие за седемгодишната финансова перспектива на ЕС за 2014-2020.

#бюджет на ЕС #Херман Ван Ромпой #Жозе Мануел Барозу #ЕК #Европейски съвет #ЕС #Хърватия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници