Forbes: Руската армия ефективно използва "убийствена комбинация" между дронове и артилерия

Forbes: Руската армия ефективно използва "убийствена комбинация" между дронове и артилерия
A A+ A++ A

Руските военни при изпълнение на поставените задачи на фронта в Украйна непрекъснато усъвършенстват своите бойни умения, усвояват нови ефективни техники за унищожаване на противника. За това пише колумнистът Дейвид Екс в свой материал за списание Forbes, цитиран от "Фокус".

Като пример той посочи, че руснаците са усвоили ефективното използване на "убийствена комбинация" срещу украинските въоръжени сили, която включва едновременното използване на дронове и артилерия.

"Руснаците използват все повече и повече безпилотни летателни апарати, предавайки по-добри данни през по-надеждни мрежи към повече артилерийски батареи и екипажи на щурмови самолети", се казва в статията.

Експертът констатира, че взаимодействието на тези родове войски в руската армия става все по-ефективно. Авторът посочва, че добре установеното взаимодействие с безпилотни разузнавателни самолети позволява на руската артилерия бързо да получи целеуказание и да нанесе удар, преди целта да промени позицията си.

Отбелязва се също, че украинските войници сега трябва постоянно да се страхуват за живота си, докато са в открити райони на линията на съприкосновение през деня.

Някъде в сряда или преди това три десантни хеликоптера Ми-8 или Ми-17 от 12-та армейска авиационна бригада на украинската армия кацнаха в поле в Новопавловка, на 50 километра западно от фронтовата линия извън руините на Авдеевка в източна Украйна, пише Forbes.

Изглежда хеликоптерите се презареждаха за дневна ракетна атака в подкрепа на украинските бригади, държащи нова отбранителна линия, преминаваща през селата Бердичи, Орлoвка и Тоненкoе.

Екипажите на "Ми" — поне по един пилот и втори пилот — вероятно не са планирали да останат на земята много дълго. Но това беше достатъчно дълго, за да може подобрената руска верига за унищожаване на дрон-артилерия да работи, както е проектирано.

Касетъчен боеприпас избухна над хеликоптерите на 12-та бригада, повреждайки най-малко два от тях и очевидно убивайки двама летци: Ярослав Кава и Андрий Бакун. Един "Ми" успя да отлети, преди заредените с експлозиви дронове да ударят, за да довършат двата, които не успяха да избягат.

Атаката продължава стряскаща поредица от тежки удари на руските сили в Украйна. Само през последната седмица или малко повече руснаците извадиха от строя първата си украинска високомобилна артилерийска ракетна система HIMARS, пускови установки на украинска батарея за противовъздушна отбрана Patriot, а сега и чифт хеликоптери.

Досега трябва да е очевидно, че "убийствената комбинация" на руснаците – свързаните в мрежа дронове и артилерия, които им позволяват да забелязват цели дълбоко зад фронтовата линия и да ги удрят, преди да се движат – се подобрява, и то бързо.

#Forbes #войната в Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници