Не пресичайте кръстопът по диагонал! И още 10 поверия, за да не привличаме злини

Не пресичайте кръстопът по диагонал!  И още 10 поверия, за да не привличаме злини

Pixabay

A A+ A++ A

Има безброй поверия. Те са оцелели през хилядолетията, приети от милиони хора за истина. Малко вероятно е да са се появили без никаква причина. Първоначално, за да принудят някой малък или упорит човек по заобиколен начин да направи нещо, което би било невъзможно да постигне директно. С течение на времето те са били спазвани безрезервно и следвани безотговорно.

Например: Ако изхвърляте парчета хляб в кофа, това означава липса на благосъстояние в къщата, по-добре е да нахраните с него птиците и животните. Или пък ако на вечеря, без да сте си довършили парчето хляб, вземете още едно, тогава някой от близките ви ще гладува и ще страда от нужда.

Защо не можете да миете чиниите, когато сте на гости

"Гостът не се задържа дълго, но вижда много" - тази народна мъдрост от векове се предава от уста на уста.

В днешно време мнозина предлагат помощ на домакинята след партито, изразяваща се в почистването на масата и измиването на чиниите. Опитът на много поколения хора препоръчва: това трябва да направят само много близки на семейството хора.

От незапомнени времена съдовете и всичко, свързано с готвенето и храненето, са били грижливо пазени от разваляне и зли очи. Не е било прието чужд човек да поема домакинството. Преди стотици години домакините са се страхували, че гостът, навлязъл в такава интимна сфера на семейния живот, ще отнеме богатството и благоденствието на къщата.

Това предзнаменование е оцеляло и до наши дни. Затова, отивайки да предложите помощта си, помислете два пъти: ами ако домакините са суеверни?

Не слагайте чантата си на пода

Дали е вярно, или не, но все пак към всичко, което може да донесе безпаричие, не е грях да бъдем по-внимателни. Дългогодишни народни наблюдения на поредица от случайни съвпадения са извели такава формула: чантата, в която лежи портмоне, не трябва да лежи на пода. Бабите казват: "Цялото богатство на пода ще си отиде".

В днешно време това предзнаменование се тълкува по следния начин: не се отнасяйте небрежно към парите, не ги хвърляйте никъде, иначе ще бъдат "откраднати".

Съвременните правила на етикета са следните: не се слага чанта на пода, защото е мръсно, не се слага на масата, защото е нехигиенично, затова се слага на специални масички или се закача на закачалката. Голямата чанта за багаж, разбира се, се оставя на пода.

Недейте да си свирите в къщата - няма да има пари

Няма да има пари, защото, свирейки в къщата, не уважавате мъдростта, дошла от сивата древност. Нашите предци са вярвали, че свиркащият в горната стая примамва злото и действа на нервите на къщата - силите на доброто и огнището не обичат свиренето.

Свирката е вятърът, а в старите времена са били много предпазливи от тази стихия. Силният вятър можел да остави хората без реколта, да потопи кораби, да разруши овощни градини и да събори покриви. Вятърът означава глад, разруха, сиромашия.

Да сядате сами на масата без причина - на неприятности е

Как може човек да се отнася небрежно към насъщния хляб, когато той се добива с тежък труд? Как може да се оскверни мястото за хранене, докато за добрите хора е прието да отправят благодарствена молитва към Господ преди ядене? Така са разсъждавали нашите пра-пра-пра-баби и дядовци, когато се е формирала идеята за сядане на масата.

Масата е място за събиране на семейството. Масата е място на семейни събирания, където се дават съвети, обсъждат се грижи и радости. Тя не е създадена, за да се седи на нея без цел. В старите времена са се страхували от Всевишния и духовете на огнището, за да се ядосват по този начин, а в днешно време това просто се смята за некултурно.

Дори да сте свръхнапреднал човек и, както се казва, "нито в Бога, нито в дявола, нито в гарвана" да не вярвате, това не е причина да пренебрегвате някои правила, които самият живот установява.

Не използвайте напукани съдове - за да се нуждаете от тях

Нека започнем веднага с най-важното: яденето и пиенето от съдове с пукнатини е преди всичко просто опасно. Чашата при пиене или чинията при миене в лош момент се разпадат точно върху пукнатината и можете да се нараните лошо от острите ръбове на парчетата.

сега за "тънката материя". Чували ли сте, може би, такъв израз - "къщата е пълна чаша"? А сега си представете, че чашата е напукана и през тази пукнатина изтича всичкото добро.

Магьосници и различни ведущи предупреждават за ненормално енергийно поле в натрошените и слепени от парчетата съдове. Те обясняват това с натрупването на отрицателна енергия в този предмет.

Можете да запазите като реликва, като спомен някъде на уединено място любимата чаша на покойния дядо или антична наследствена захарница. А поднасянето на храна в изпочупени и напукани съдове е неуважително към вас и към гостите ви. Това не е естетично, небрежно е и е признак на лош вкус.

Седнете за почивка преди път

Независимо дали отивате на село, или летите за почивка в Тайланд, преди да излезете от дома си, седнете поне за половин минута и постойте в тишина. Казват, че в незапомнени времена хората са вярвали, че, рязко щъкайки по пътя, можете неволно да отнесете душата на къщата - домакинята. Той ще последва собственика.

Освен това, седейки последните минути преди пътя в колибата, хората са очаквали знак от добрия дух на къщата - може би той ще предупреди по някакъв начин, че по пътя ги очаква опасност и е по-добре да отложат пътуването?

Когато сме седнали, ние сякаш искаме подкрепа от родните стени. А има и момент да помислим отново: дали не сме забравили нещо, например билети или паспорти?

Не е позволено гостите да лягат на съпружеската спалня

Много хора смятат, че да седнеш или да легнеш на леглото на чужда двойка е все едно да пуснеш черна котка между съпруга и съпругата. Очаквайте скандали и изневери или дори развод!

ай-трудно е да се спазва неприкосновеността на съпружеското легло на обитателите на една стая, където целият живот протича на един сгъваем диван - и зачеването на деца, и приемането на гости.

Да разсипете сол - ще се скарате

Много отдавна, когато животът е бил по-оскъден от сега, солта е била рядка и е струвала много пари. Тя се е добавяла към храната в микроскопични дози и се е пестяла за осоляване на месо или риба. Оттук идва и поговорката "с него сме яли калъп сол", т.е. познаваме се от много години.

Излишно е да казваме, че случайното преобръщане на солницата се е смятало за непростимо невнимание. Имало е не просто кавга, а е миришело на телесно наказание.

Не бива да пресичате кръстопът по диагонал - ще съберете чужди болести

Кръстопътят винаги се е смятал за място, където злата сила обича да се подвизава. Ето защо са били разработени много ритуали, за да се отърват от неприятности и болести: на кръстопътя се хвърляли вещи или пари - за да ги вземе дяволът.

Така човечеството стигнало до извода: не взимай нищо на кръстопът, нека златото лежи там. На кръстопътя също така не се препоръчва да се яде, да се зяпа, да се броят парите.

И въпреки факта, че в много страни по света отдавна официално съществуват диагонални кръстовища, много хора, които са се вслушали в шепота на бабите, ги пресичат строго по страните на голям квадрат.

Забранено е да се говори или да се подава нещо през прага

С прага са свързани голям брой суеверия: в зората на цивилизацията хората тълкували мотивите за поведение на силите на доброто и злото, както могли. Сега едва ли някой би си помислил да погребе уважаван роднина под прага на къщата, за да се предпази от зли духове, но е имало такива езически времена, представете си. Оттук идва и забраната да се сяда на прага.

Входът на жилището е границата между два свята. Отвън е пълно с нечисти духове, а вътре стопанинът помага, предпазва. През прага не се прехвърля нищо и не се разговаря - или отиват заедно навън, или решават важни въпроси в домашния свят. В противен случай може да се стигне до неразбирателство, вражда, а след това бедност, недоимък, липса на храна, суша, наводнение, смърт на добитъка.

Не напразно мъжът внася в къщата млада жена на ръце - за това духовете на дома ги приемат като едно цяло и пускат новата господарка в къщата, пише woman.bg.


#поверия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници