ЕС задели 5 милиарда евро във въображаем фонд за Украйна

ЕС задели 5 милиарда евро във въображаем фонд за Украйна

canva

A A+ A++ A

Лидерите на ЕС се поздравиха за привидно постигнатото вчера споразумение за фонд от 5 млрд. евро за финансиране на нови оръжейни доставки за Украйна. Но фондът е шедьовър в преопаковането и преетикетирането.

Голяма част от вноските във "Фонда за подпомагане на Украйна" всъщност няма да бъдат под формата на нови пари. Страните от ЕС могат да отчетат стойността на двустранните си доставки на оръжие като "вноски" във фонда. Германия вече заяви, че няма да плати 1,2 млрд. евро, а вместо това ще отчете собствените си оръжейни доставки като своя вноска, пише вестник СЕГА.

"Успяхме", написа в Х топ дипломатът на ЕС Жозеп Борел. "Посланието е ясно: ще подкрепим Украйна с всичко, което е необходимо, за да победи."

Но в действителност това, което първоначално беше планирано като нова банка със свежи пари, която да финансира допълнителни оръжия за Украйна, се превърна в Потьомкинско село. Това е "творческо счетоводство", признава един от служителите, цитирани в брюкселски медии.

След месеци на безизходица по въпроса как да се оформи фондът, страните се съгласиха с предложението на Германия да се отчитат двустранните помощи за Украйна като алтернатива на внасянето на пари в банката (което имаше икономически смисъл за Берлин, тъй като той е най-големият донор на военно оборудване за Киев в ЕС).

Двустранните доставки на оръжия за Украйна ще се отчитат като равностойни на финансовите вноски във фонда на ниво от около 50%. Това не означава, че дадена страна може да приспадне само половината от плащанията си, както първоначално смятаха много наблюдатели, а за всеки 2 евро в оръжия, които някоя страна дава директно на Украйна, тя може да приспадне 1 евро от вноските си във фонда.

В случая на Германия, която поради икономическата си мощ би трябвало да поеме една четвърт от финансирането на фонда, или около 1,2 млрд. евро годишно, това означава, че докато предоставя пряко оръжия на Украйна на стойност поне 2,4 млрд. евро, няма да й се налага да внася нито цент във фонда. Така че за тази година например Берлин ще бъде спокоен - няма да му се налага да увеличава бюджета си за Украйна.

Същото важи и за останалите държави от ЕС. Ако те отпускат достатъчно двустранна помощ, няма да им се налага да участват във фонда.

Не се знае колко пари всъщност ще бъдат внесени във "Фонда за подпомагане на Украйна" - но теоретично може да е нищо. Много официални лица и дипломати се съгласиха, че не е идеална сегашната система на плащане на пари в "Европейския механизъм за мир" само за да бъдат преразпределени към страните от ЕС. Страните използваха фонда, за да модернизират собствените си армии и да изпратят старите си оръжия в Украйна.

Фактът, че Унгария има право на вето върху всеки изплатен транш, също направи предложението на Германия по-прагматично. Вместо да дават на Унгария право на вето върху собствената си отбранителна помощ за Украйна, сега страните могат просто директно да купуват оръжия за Киев и да отчитат това като свой "принос" във фонда.

#Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници