Предвиждат балотаж за нов главен прокурор заради трите кандидатури

Предвиждат балотаж за нов главен прокурор заради трите кандидатури
Кандидатите за мястото на Борис Велчев този четвъртък станаха трима. Това са Сотир Цацаров, Галина Тонева и Борислав Сарафов. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

В ситуацията с тримата номинирани за нов главен прокурор е възможен балотаж, смята председателят на ВАС Георги Колев.

Кандидатите за мястото на Борис Велчев този четвъртък станаха трима. Това са Сотир Цацаров, Галина Тонева и Борислав Сарафов.

Колев не можа да каже кой точно от петимата магистрати от Висшия съдебен съвет (ВСС), внесли кандидатурата на Борислав Сарафов, е инициатор, предаде БГНЕС.

Според него е спорен и въпросът за това дали бройката на кандидатите ще гарантира състезателност, но в условия на състезание могат да бъдат сравнявани различните виждания.

Георги Колев също пресмята, че това прави избора на нов главен прокурор по-труден, според него в тази ситуация е възможен и балотаж. Председателят на ВАС обаче отказа да каже, че при балотаж, в който не участва Сарафов, за кого би дал гласа си с мотива, че вотът е таен.

„Не се поколебах да предложа Галя. За последно разговаряхме и снощи и за последно снощи тя потвърди непоколебимото си желание“, каза Камен Ситнилски, който представи на ВСС кандидатурата на Галина Тонева.

Той добави, че повече от три години са работили заедно. Ситнилски я определи като една „добре информирана, с много познания и с други качества жена, която изпълнява успешно тази функция, която й е възложена“.

„Съобразих се и с нейното желание, защото това е нещо, без което не може – съгласието на кандидата. Говорили сме много пъти за това дали една жена като нея ще се справи. Винаги съм смятал, че в деловите взаимоотношения жените не отстъпват с нищо на мъжете, а в някои други аспекти ги превъзхождат“, каза Ситнилски.

Той не се „изненада много“ от третата кандидатура – тази на Борислав Сарафов.

„При тези три кандидатури е налице достатъчност на кандидатите. Оттук нататък нещата стават вече малко по-сложни, защото при всички случаи ще се наложи вече може би да се гласува и повторно“, подчерта той.

Според него това прави избора най-малко по-заинтригуващ и демократичен, както и по-полезен за избора на най-подходящия.

Кандидатурата на Сотир Цацаров беше първата обявена официално кандидатура за главен прокурор. Той е съдия и председател на Пловдивския окръжен съд. Сотиров бе предложен на 8 ноември от седем от членовете на ВСС. Зад кандидатурата на Цацаров застанаха Михаил Кожарев, Ясен Тодоров, Соня Найденова, Магдалена Лазарова, Каролина Неделчева, Галя Георгиева и Светла Петкова.

Галина Тонева е другата предложена кандидатура. Петимата членове, които предложиха Тонева, са Юлия Ковачева, Галина Карагьозова, Румен Боев, Калин Калпакчиев и Камен Ситнилски. Тонева в момента е заместник на главния прокурор при ВКП.

Третият кандидат за главен прокурор е Борислав Сарафов. Кандидатурата му предложиха също пет членове на ВСС - Юлиана Колева, Георги Колев, Димитър Узунов, Милка Итова и Мария Кузманова. Сарафов е ръководител на Специализираната апелативна прокуратура.

Неговата кандидатура бе представена от председателя на ВАС Георги Колев. Той посочи, че Сарафов има професионални, лидерски качества. Колев изтъкна, че прокурорът е награждаван многократно, включително и от ВСС.

#ВСС #Висш съдебен съвет #главен прокурор #ВАС #балотаж #Георги Колев #Сотир Цацаров #Галина Тонева #Борислав Сарафов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници