Облекченията за инвеститори не са предвидени в бюджета

Облекченията за инвеститори не са предвидени в бюджета
В момента облекченията, предвидени за инвеститори в закона, предвиждат съдействие за административни процедури и помощ за изграждане на инфраструктурата. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Държавата ще може да възстановява на инвеститорите разходите за социални и здравни осигуровки през първите две години от началото на дейността им, гласуваха в сряда депутатите от икономическата комисия на Народното събрание.

Те одобриха на второ четене поправки в Закона за насърчаване на инвестициите, като сега предстои обсъждането на текстовете в пленарната зала, информира „Дневник“, позовавайки се на „Капитал Дейли“.

От тези облекчения ще могат да се ползват компании, които инвестират в сектора на технологиите, при условие че проектите им се признаят за приоритетни от правителството.

„Капитал Дейли“ посочва, че в проектобюджета за 2013 г. не са предвидени средства за такива стимули.

Директорът на агенцията Борислав Стефанов посочи, че в разговорите си с потенциални чуждестранни инвеститори винаги е питан какви стимули предлага държавата ни. По този показател обаче България отстъпва спрямо Румъния и Сърбия. В двете страни там 100% се компенсират разходите за осигуровки на компаниите.

В момента облекченията, предвидени за инвеститори в закона, предвиждат съдействие за административни процедури и помощ за изграждане на инфраструктурата. Те обаче са валидни при определен размер на инвестицията.

Според промените в закона от облекчението за осигуровките ще могат да се възползват и проекти, които не отговарят на действащите размери на инвестициите (за клас А - 20 млн. лв., а за клас Б - 10 млн. лв.), но създават работни места в технологични и експортно ориентирани сектори.

Общините също според одобрените текстове ще могат да насърчават инвестиции с административни облекчения, но без при тях държавата да връща парите, дадени за социални осигуровки.

Проектът предвижда разходите да се връщат през министерството на икономиката, но в бюджета му не е предвидено перо за това.

Гласуваните поправки предвиждат още чужденец да кандидатства за гражданство по натурализация една година след като е получил статут на постоянно пребиваващ. Гражданство ще може да се получава и за „особени заслуги към Република България в икономическата сфера“.

Критерий за особени заслуги ще са инвестиции от поне 4 млн. лв. в предприятие и разкрити поне 50 работни места.

Статутът на постоянно пребиваващ пък ще се предоставя на чужденците, ако инвестират 1 млн. лв. в предприятие и по този начин придобият поне 50% от акционерния капитал, а вследствие на проектите им се наемат поне 50 души допълнителен персонал.

При влагането на 3 млн. лв. в предприятие, които са насочени към придобиването на дълготрайни материални активи, статутът ще се предоставя и без компанията да е разкрила нови работни места.

При дарение от 200 хил. лв. в Националния иновационен фонд също ще се получава разрешение за постоянно пребиваване.

#Закон за насърчаване на инвестициите #облекчения #инвестиции #икономическа комисия #гражданство #бюджет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници