Евгений Кънев: „Турски поток“ се ползва като политически инструмент от Москва

Евгений Кънев: „Турски поток“ се ползва като политически инструмент от Москва

Стоп кадър/бТВ

A A+ A++ A

"Турски поток" е политически инструмент, който спъва бъдещето на България. Това заяви в предаването "Кой говори" на Дарик радио финансистът и доктор по икономика Евгений Кънев.

Според него след разкриването на Пътната карта за реализация на проекта е станало кристално ясно каква е била целта на изграждането му.

"Газ през Украйна получава Австрия и тя ще започне вероятно от "Турски поток" от следващата година (по газопровода сега получават Сърбия и Унгария). Това означава, че от началото на следващата година тези три държави ще бъдат изцяло зависими от доставките на синьо гориво през "Турски поток", обясни Кънев.
Финансистът смята, че тръбопроводът продължава да се използва като политически инструмент от Москва.

"С природния газ "Газпром" и Русия имат достатъчно силен коз, за да продължават натиска върху Австрия да ни блокира за Шенген. Ние с този газопровод изцяло обслужваме съюзниците на Путин в Европа – Сърбия, Австрия и Унгария", подчерта финансистът.

По думите на Кънев геополитическите щети, които понася България, са много по-скъпи от финансовите и струват нашето бъдеще, особено ако Австрия продължава да ни блокира за Шенген.


#Евгений Кънев #"Турски поток"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Акценти

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите