НС отмени решението за Марковска

НС отмени решението за Марковска
На 31 октомври без дебати депутатите от ГЕРБ, независими депутати, от ДПС и някои от БСП избраха зам.-председателя на НС Анастас Анастасов и Венета Марковска, зам.-председател на ВАС, за членове на КС от парламентарната квота. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Народните представители отмениха решението си за избора на Венета Марковска за конституционен съдия от квотата на парламента.

Малко преди окончателното решение председателят на Народното събрание Цецка Цачева настоя депутатите да  го отменят, тъй като „почвата, на която сме стъпили, не е здрава“, предаде БГНЕС.

В деловодството на НС липсва волеизявление на Венета Марковска за това, че тя няма воля да ползва правата си по това решение занапред, припомни председателят.

Цачева обърна внимание, че въпреки думите на Марковска, че ще се пенсионира, в това си качество няма пречка тя да бъде член на Конституционния съд (КС).

„Питам така, както ни се предлага при първото предложение за откриване на нова процедура, може ли да напишем в мотивите си това, което каза Дарин Матов, че занапред Марковска ще се пенсионира и няма да участва“, посочи Цачева.

Тя допълни, че за да се открие следваща процедура, парламентът задължително трябва да има нарочно решение, което да отмени старото за избора на Марковска.

На 31 октомвНародните представители също гласуваха и процедурните правила за избор на нов член на Конституционния съд, предложени от правната комисия.

„Ние ще гласуваме предложението за освобождаване на избрания конституционен съдия и това е редно като правно действия", заяви народният представител от БСП Янаки Стоилов по време на дискусията преди депутатите да гласуват за отмяната на решението си.

„ Ние смятаме за безпредметни процедурните правила за избор на конституционен съдия с оглед на актуалното развитие на ситуацията", каза Стоилов.

Според него НС е стигнало дотук, защото е приело формално валидно решение, но без това решение да отговаря на конституционните изисквания за високите професионални и нравствени качества, които парламентът трябва да прецени внимателно и критично.

Проблемът се задълбочи, министър-председателят, виждайки ситуацията, до която се стигна, започна да прави намеци и недвусмислени призиви за оттегляне на избрания кандидат, припомни той.

Парламентът подмина без внимание първия сигнал от страна на ЕК, наложи се от името на комисията да има красноречиво предупреждение, че може да бъде изготвен нов междинен доклад в областта на правосъдието и вътрешните работи, продължи депутатът.

Стоилов запита защо прокуратурата не е изпратила информацията в парламента, а е била изпратена със закъснение до президента.

„Ще обясня защо от КБ няма да участваме в гласуването на новата процедура и процедурните правила за избор на нов член на КС", започна изказването си колегата му от БСП Михаил Миков.

Откриване на нова процедура е достатъчно безсмислено, защото тези решения не се вземат в тази сграда, каза той. Дори прилагането на процедурите доведе до днешния резултат. Каквото и да се решава в НС то е само прикритие на решения, които се вземат другаде, смята Миков.

„В България е погазена законността, има криза на законността и тя се разпространява и към други институции, освен в НС - от ГЕРБ трябва да поемете отговорността за създалата се ситуация", обърна се Михов към управляващите.

На 31 октомври без дебати депутатите от ГЕРБ, независими депутати, от ДПС и някои от БСП избраха зам.-председателя на НС Анастас Анастасов и Венета Марковска, зам.-председател на ВАС, за членове на КС от парламентарната квота.

След избора ЕК обяви, че може да изготви допълнителен доклад за правосъдието и вътрешните работи в България и преди края на следващата година. Предупреждение дойде именно по повод новите съдебни назначения.

От ЕК посочиха, че имаше сериозни съмнения за търговия с влияние и корупция по отношение на един от кандидатите, каза говорителят, без да посочва име.

Преди седмица президентът Росен Плевнелиев си тръгна от церемонията по полагане на клетва от конституционните съдии, точно преди съдия Венета Марковска да положи своята клетва - прецедент в историята на Конституционния съд от 1991 г., когато е основан. Преди дни самата Марковска обяви пък, че се пенсионира.

Междувременно министър-председателят Бойко Борисов предложи на СДС, като най-стара дясна партия, да номинира свой представител в Конституционния съд. СДС отвърна с номинацията на президента Петър Стоянов, който на свой ред призова за тридневен срок, за да вземе решение, който изтича на 22 ноември.ри без дебати депутатите от ГЕРБ, независими депутати, от ДПС и някои от

#избор #Венета Марковска #Цецка Цачева #председател на НС #Народно събрание #решение #Парламент #НС #Михаил Миков #Янаки Стоилов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници