Какво е протеомика и дали това е ключът към по-здрава кожа?

Какво е протеомика и дали това е ключът към по-здрава кожа?

Canva

A A+ A++ A

Когато чуете думите качествен протеин, вероятно се сещате за твърдо сварени яйца, риба тон или доза суроватъчен протеин на прах. Но сигурно не се замисляте за продуктите за грижа за кожата. Но като най-изобилното вещество в телата ни след водата, протеинът всъщност е градивен елемент на кожата. Всяка функция на вашия най-външен слой разчита на него, но изненадващо малко се знае за тази огромна мрежа, известна като кожен протеом. Експертите имат представа за големите неща като колаген и еластин, но има хиляди други подобни проетини, чиято работа остава неясна.

Това обаче започва да се променя. Благодарение на новата изследователска технология, учените научават повече за по-малко известните протеини на този протеом и ролята, която играят при стареенето на кожата и заболяванията. И това води до напредък в продуктите и леченията, заедно със свеж поглед върху ролята на диетата и цялостното здраве. За да бъде ясно, може вече да правите много, за да поддържате протеома на кожата си, но ние откриваме, че има и други начини да получите още повече ползи за плътност, блясък и изглаждане.

Какво е кожен протеом?

Подобно на микробиома преди него, вътрешната работа на протеома е следващата голяма граница в грижата за кожата, която трябва да бъде изследвана. Това е част от област на изследване, наречена протеомика, и докато четете това, експертите усилено картографират всеки отделен протеин, открит в тялото. Всеки орган, от белите дробове през черния дроб до нашия най-голям, кожата, е изграден от хиляди различни протеини. Някои са уникални за тяхното местоположение, докато други, като колаген, могат да бъдат намерени в множество области, като вашите кости, съединителна тъкан и, разбира се, вашата кожа.

#кожа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници