Какво е „гъша кожа“ и как да се отървем от нея

Какво е „гъша кожа“ и как да се отървем от нея

pixabay

A A+ A++ A

Гъшата кожа, която може би сте забелязали на различни зони от тялото, е неопасно патологично състояние, още наречено кератозис пиларис. Това е много често срещано състояние, което дерматолозите дори вече определят като тип кожа. Срещано е при 50% до 80% от тийнеджърите и при 40% от възрастните, като се счита че след 30-годишна възраст то изчезва.

Наричано е още "ягодова кожа", заради малките, твърди, червени или кафяви точки по кожата. Тези точици не са пъпки, а кератин или още мъртви кожни клетки, които са се натрупали във фоликулите на космите по тялото. Най-често се срещат в горната част на ръцете или по краката, но не е изключено да се появят и на други места, които са окосмени. Не е ясна причината за появата на кератозис пиларис, но се смята че предаването е генетично или е свързано с други медицински състояния като, екзема, астма, хипотироидизъм, диабет или затлъстяване.

Това състояние не е опасно за здравето и единствените вреди, които носи са естетически. Гъшата кожа се харкетризира с това че не е болезнена, кожата е суха и на места сърбяща, а самите точици могат да имат различен цвят, в зависимост от цвета на кожата и могат да бъдат червени, бели, кафяви, тъмно кафяви или черни.

Състоянието е по-вероятно да се появи през студените месеци и да изчезва лятото.

В борбата с този проблем дерматолозите препоръчват използването на хидратиращи кремове, тъй като сухата кожа прави точиците по-видими. Хидратацията помага на сухата и сърбяща кожа и подобрява вида ѝ, пише puls.bg. Подходящи кремове при кератозис пиларис са тези, които имат в състава си урея, салицилова киселина или гликолова киселина, тъй като тези съставки премахват мъртвите кожни клетки и почистват порите.

Не по-малко важно е и редовното ексфолиране на кожата, което да ѝ помогне с отделянето на мъртвите клетки, а не натрупването им в порите. Душовете с топла вода могат да помогнат за отпушване на порите, а носенето на по-широки дрехи предотвратява триенето, което я дразни. Появата на кератозис пиларис е също свързана с недостиг на витамин А, така че приемът на добавки с витамин А или използването на кремове с него, също може да е от полза.

Други по-професионални методи за справянето с гъшата кожа включват интензивното ексфолиращо лечение наречено микродермабразио, чрез което се премахват ненужните мъртви кожни клетки от повърхността на кожата с помощта на специален апарат, който полира кожата с диамантени микрокристали. Друг метод е и химическият пилинг, където върху кожата се поставят на тънки слоеве органични вещества, които отстранят повърхностния слой на кожата, и така спомогнат производството на колаген.

#кожа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници