The Telegraph: Европа трябва да е готова, ако Тръмп изтегли САЩ от НАТО

The Telegraph: Европа трябва да е готова, ако Тръмп изтегли САЩ от НАТО

Стоп кадър/ФБ/Доналд Тръмп

A A+ A++ A

Европейските страни трябва да са готови за оттеглянето на Съединени американски щати от НАТО, ако Доналд Тръмп спечели изборите в САЩ и изтегли американските сили. Това са заявили дипломати от европейски страни, които са членки на Северноатлантическия алианс, предава The Telegraph.

Дипломатите смятат, че трябва да "направят известно планиране" в някои големи европейски градове и да преразгледат настоящите отбранителни способности в светлината на заплахите, обявени от бившия президент.

Тази седмица Тръмп остана единственият фаворит за номинацията на Републиканската партия на президентските избори през ноември, след като съперничката му Ники Хейли се оттегли от надпреварата.

Възможността Тръмп да се завърне в Белия дом породи опасения в Европа за американската подкрепа за Украйна, както и за ангажимента на Вашингтон към Алианса.

Тръмп по-рано заяви, че ще "насърчи" Русия да атакува член на НАТО, който не изпълнява задълженията си към тази военна организация, докато бившият съветник на Тръмп по националната сигурност Джон Болтън прогнозира, че Тръмп ще се опита да изтегли САЩ от Алианса, ако бъде избран.

Миналия месец Telegraph съобщи, че британското правителство няма план за действие в извънредни ситуации за подобен сценарий.

Неназован европейски дипломат е заявил, че коментарите на Тръмп са "със сигурност тревожни".

"Никой не знае какво ще правят след това", е допълнил той.

Служителят е добавил, че страните от НАТО трябва да планират тсценарий, при който ще се отслаби американския ангажимент към Алианса.

Дипломат от друга страна от НАТО е заявил, че коментарите на Тръмп показват, че Европа е "много зависима от САЩ", пише ИА ФОКУС.

#The Telegraph #НАТО #Европа #Доналд Тръмп

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници