Костов: Не е в ценностите на десницата реабилитация на Живковия режим

Костов: Не е в ценностите на десницата реабилитация на Живковия режим
Костов се пак се надява, че Петър Стоянов „няма да влезе в този капан, той да приеме греховете на ГЕРБ“ заради Венета Марковска. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Бойко Борисов излиза от скандала с Венета Марковска, като прехвърля всичко в двора на сините, заяви  лидерът на ДСБ и съпредседател на „Синята коалиция“ Иван Костов.

„Нашият прочит по казуса с Венета Марковска е, че управляващите влязоха в една крайно неприятна ситуация, която предизвика остри атаки от ЕС, и те са свързани с това, че България се държи като страна, която не спазва европринципи“, посочи Костов, цитиран от Би Ти Ви.

В момента всички говорят какво става в СДС, и то негативно, продължи той. Това е един опит да бъде разрешен един много тежък проблем на ГЕРБ с помощта на СДС.

„Надявам се, че Петър Стоянов няма да се хване в този капан, защото така скандалът, започнал с номинирането на Марковска, ще гръмне окончателно в редиците на СДС“, увери Костов.

По начина, по който ГЕРБ се опитва да замаже големия гаф, не може да бъде разрешен проблемът, смята лидерът на ДСБ.

„Считам, че е правилна нашата позиция да бъде отменено решението за нейния избор и тогава да бъде открита процедура за избиране на нов член, така би било безопасно за Конституционния съд. Не бива да бъде подпомаган ГЕРБ в такава ситуация“, каза Костов.

Така той коментира това дали от ДСБ ще номинират отново Екатерина Михайлова за член на Конституционния съд.

„КС е загубил свойствата, които са му придадени, той просто е един орган, върху който падна голямо петно“, каза Костов.

За това какви са отношенията между СДС и ГЕРБ и дали няма да има предизборно пренареждане Иван Костов каза, че това са техни отношения.

„Преди 10-ина години аз казах, че си оставам на мястото, за да си запазя посоката. Тогава много хора не разбираха какво говоря. Сега се разбира, че оставането и запазването на посоката е било необходимо. Не е в ценностите на десницата реабилитацията на режима на Тодор Живков“, заяви лидерът на ДСБ.

Борисов направи грешка, започна да рекламира кандидатурата на Сотир Цацаров, посочи Костов.

Това не трябва да се прави, защото по този начин излиза, че главният прокурор се назначава от изпълнителната власт. Щом е така според съпредседседателя на „Синята коалиция“, нека да се запише в Конституцията, че главният прокурор се назначава от изпълнителната власт.

Костов отрече твърденията, че по негово време с негова помощ е бил назначен Никола Филчев за главен прокурор.

„Имаше хора, които признаха, че са направили Филчев главен прокурор“, каза той.

„Наистина се надявам, че Петър Стоянов няма да влезе в този капан, той да приеме греховете на ГЕРБ заради Венета Марковска. Нека помисли, това е негов избор“, обобщи Иван Костов.

#Иван Костов #СДС #ДСБ #Венета Марковска #Бойко Борисов #министър-председател #Конституционен съд #избор #скандал

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници