ЕК сериозно загрижена за медийната свобода в България

ЕК сериозно загрижена за медийната свобода в България
При визитата на Крус в София стана ясно, че през ноември ЕК ще огласи доклад за състоянието и свободата на медиите в Европа. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Европейската комисия продължава да е сериозно загрижена за състоянието на медийната свобода в България, съобщили от кабинета на еврокомисаря по цифровите технологии и зам.-шеф на ЕК Нели Крус.

Съобщението бе в отговор на въпрос на вестник „Сега" по повод изявлението на премиера Бойко Борисов, че в България цари пълна медийна свобода.

„Ще продължим да наблюдаваме ситуацията и разчитаме на българските власти да предприемат нужните мерки, а където е възможно, предлагаме подкрепа и помощ", посочи Линда Кейн, прессекретар в кабинета на Нели Крус, цитирана от БГНЕС.

Тя поясни, че миналата седмица еврокомисарят е получила отговор от Борисов на нейно писмо от октомври. След срещата в София през септември и разговора й с представители на български медии Крус поискала разяснения за евентуалните мерки, които българските власти ще предприемат в отговор на предизвикателствата, свързани с медийната концентрация и прозрачността.

В близките дни се очаква Нели Крус на свой ред да отговори на Борисов. При визитата на Крус в София стана ясно, че през ноември ЕК ще огласи доклад за състоянието и свободата на медиите в Европа.

„Насърчаваме българите да продължат започналия дебат за медийна свобода и плурализъм, това трябва да стане в атмосфера, в която всеки може да се изразява свободно", изтъкна още Кейн.

#вестник #еврокомисар по цифровите технологии #медии #медийна свобода #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници