Вучков: България плаща много пари за обезщетения заради действия на полицията

Вучков: България плаща много пари за обезщетения заради действия на полицията
За последните 20 години Европейският съд за правата на човека е излязъл с 34 осъдителни решения срещу България, заяви Вучков. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Страшно много дела срещу България има в съда в Страсбург заради действия на полицията, заяви зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков.

В сряда Вучков беше на откриването на семинар, посветен на ограничаване на полицейското насилие при задържане, предаде Дарик.

За последните 20 години Европейският съд за правата на човека е излязъл с 34 осъдителни решения срещу България, заяви Вучков.

Вучков обясни, че за последните две десетилетия, откакто е член на Съвета на Европа, България се намира в състояние на постмониторинг, добавяйки, че това е недопустимо.

Причината е, че според европейските докладчици досега законът за МВР е позволявал прекомерна употреба на сила, посови зам.-министърът.

„Има страшно много дела в съда в Страсбург, които са предизвикани от някои действия на полицейския орган. Не е нужно полицията да се сочи с пръст в този случай, защото основният проблем, който констатирахме в Страсбург - това са 34 решения през последните 20 години, бяха във връзка с няколко разпоредби на Закона за МВР - и предишните му редакции до 2006 г. и след това. Общо взето винаги се повтаряше едно и също - българският полицейски закон позволява прекомерна употреба на сила", коментира Вучков.

Въпреки големият брой осъдителни присъди за България зам.-министърът на вътрешните работи отбеляза ползата от тях, като посочи съществени промени в Наказателния кодекс и Закона за МВР, направени след някои от най-емблематичните решения на Страсбург.

Според него обаче наскоро въведеният стандарт „абсолютна необходимост" все още е твърде теоретичен.

Вучков заяви още, че към този момент България плаща прекалено много пари за обезщетения заради някои действия на полицията и посочи, че докато навремето страната е плащала средно 5 000 швейцарски франка обезщетение на присъда, сега плаща между 50-60 хил. евро за нарушаване на човешки права.

Заместникът на Цветан Цветанов се обърна към полицейските началници, които участват в семинара, с препоръката винаги да се придържат към закона, за да не се налага впоследствие да се оправдават.

Сред последните присъди срещу страната ни е случаят с Тодор Димов - Чакъра. В началото на ноември Европейският съд за правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) осъди България за нарушаване правото на живот на Димов, който през декември 2003 г. почина, след като бе обстрелван с гранатомети от спецполицаи, тъй като се бе барикадирал в собствената си къща в Харманли.

Акцията бе ръководена лично от тогавашния главен секретар на МВР и настоящ премиер Бойко Борисов. Последвалото разследване установи, че всъщност Чакъра се самовзривил с ръчна граната.

Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че не чувства лична вина за решението на съда в Страсбург да осъди България.

Делото срещу България бе заведено в Страсбург от двамата синове и вдовицата на Димов, на които европейските магистрати присъдиха общо 50 хил. евро обезщетение за неимуществени вреди, както и 4684 евро за адвокатите им.

#Веселин Вучков #МВР #съд #Закон за МВР #МВР #полиция #полицай #зам.-министър на вътрешните работи #Бойко Борисов #министър-председател #Тодор Димов #Чакъра #Европейски съд за правата на човека #ЕСПЧ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници