Повече от един милион души в Бразилия са заразени с денга

Повече от един милион души в Бразилия са заразени с денга
A A+ A++ A

Инфекцията денга се разпространява в момента с необичайно висок темп в Бразилия, предаде ДПА.

През първите два месеца от годината в южноамериканската страна са регистрирани 1 017 278 потвърдени или вероятни случая, съобщи днес

Министерството на здравеопазването. Това е почти пет пъти повече, отколкото за същия период миналата година, когато са били 207 475.

Здравните власти отчетоха 214 смъртни случая, като в момента се разследва дали още 687 имат връзка с вирусната инфекция. Шест щата и столицата Бразилия обявиха извънредно положение.

Проливните дъждове и високите температури през последните месеци вероятно са предизвикали голямото увеличение на броя на заразените. При такива условия видът комари, който пренася вируса денга, може да се размножава и развива по-добре.

Масовото разпространяване на денга засегна и други държави на континента. В началото на седмицата правителството в Перу обяви извънредно положение в по-голямата част от страната. Броят на случаите наскоро се увеличи и в Аржентина.

За да може да овладее разпространяването на заболяването, бразилското Министерство на здравеопазването организира кампания и призова хората в страната да помогнат в борбата с комарите, като изсушат местата за размножаване. Освен това, през февруари в Бразилия започна кампания по ваксиниране с нова ваксина срещу денга.

Инфекцията денга причинява остра болка и често срещана в тропиците и субтропиците. Въпреки това заболяването преминава сравнително леко и не всеки заразен има симптоми.

#денга

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници