Човечеството е заплашено от нова смъртоносна пандемия

Човечеството е заплашено от нова смъртоносна пандемия

Pixabay

A A+ A++ A

Преди човечеството да има време да се зарадва на края на пандемията от COVID-19, Световната здравна организация (СЗО) предупреди за нова опасност. Надвисва нова заплаха: треска от Денга. Половината планета е в риск, пише Агенция „Ройтерс”, цитирана от БТА.

„Тази година броят на случаите на треска от Денга може да достигне почти рекордно ниво. Това отчасти се дължи на глобалното затопляне. Насърчава комарите да разпространяват болести. Около половината от световното население сега е изложено на риск“, казва д-р Раман Велайудхан, специалист в Отдела за пренебрегвани тропически болести на СЗО.

Според него, тази година броят на заразените може да се увеличи с още 4 милиона, като най-уязвими са Боливия, Парагвай, Перу и Аржентина.

И така, Аржентина е изправена пред една от най-големите епидемии от Денга през последните години, стерилизира комарите с радиация, която променя тяхното ДНК, преди да ги пусне в дивата природа. Но няма желани резултати - все още има много комари.

От началото на 2023 г. за първи път в историята на наблюденията заболяването е регистрирано в столицата на Судан Хартуми, а през юни беше отчетен скок на заболеваемостта в Европа. Също в средата на юни, поради треската от Денга, беше обявено извънредно положение в повечето региони на Перу.

Трябва да се отбележи, че при температура от +45 градуса комарите умират. Откакто това лято не само Африка, Азия и Латинска Америка, но и Европейският континент страдат от адски жеги, комарите отиват на север към по-удобни за тях температури. И това, казват от СЗО, също е нов риск за хората.

Преди четири години СЗО класира треската Денга като една от десетте заплахи за човешкото здраве. Заболяването се причинява от вируса на денга (DENV). Човек с треска от Денга е източник на инфекция за 4-5 дни (максимум 12 дни).

Класическата треска Денга не убива човека, въпреки че е много тежка. Телесната температура се повишава до 40-41 градуса и продължава 7-10 дни, трудно се понижава дори със силни лекарства. Но хеморагичната и шокова форма на заболяването често води до смърт поради подуване на мозъка или белите дробове.

#денга #пандемия #СЗО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници