Уволнението на Раденовски било за изместване на медийното внимание

Уволнението на Раденовски било за изместване на медийното внимание
Доц. Стоян Миланов е новият временно заемащ мястото на уволнения директор на „Пирогов“ проф. Димитър Раденовски. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Уволнението на директора на „Пирогов" проф. Димитър Раденовски измества вниманието на медиите в момент, в който съсловните и пациентските организации протестират срещу бюджета за здравеопазване, заяви зам.-председателят на здравната парламентарна комисия Ваньо Шарков.

По неговите думи през последните пет години хората в „Пирогов" са работили спокойно, коментира  той в интервю за Дарик .

Шарков сподели, че е бил изключително изненадан, тъй като уволнение в 18.00 часа не говори добре.

„Без да съм вникнал въобще в мотивите, тъй като не съм видял нито един документ от тези проверки, според мен трябваше да се изчакат, ако има актове. Тази сутрин разбрах, че няма постановления, а тези постановления могат да бъдат обжалвани, това означава, че от министерството не изчакаха да бъде завършена тази процедура и тогава да вземат решение. Тяхна воля. Както се казва - те са хората, които управляват", коментира Шарков.

Според него,  когато „Пирогов" не е спокоен, падат правителства. В момента, в който съсловните и пациенстки организации протестират срещу бюджети и дават молби за напускане кръвни центрове и други, „изведнъж уволняваме шефа на една институция, защото „Пирогов" е институция, не е обикновена болница", коментира Шарков.

Така ,според него, цялото медийно внимание е съсредоточено само и единствено върху „Пирогов", а изместването на центъра на вниманието не е добре за българското здравеопазване.

В същото време председателят на здравната комисия Даниела Дариткова заяви, че стабилността на „Пирогов" е гарантирана и промените са за по-доброто функциониране на болницата.

С уговорката, че не познава детайлите по този случай, тя не коментира самото решение за уволнение на Димитър Раденовски, но подчерта, че авторитетът на добрите специалисти, работещи там, по никакъв начин не би следвало да бъде накърнен от това решение.

„Категорично смятам, че това решение е базирано на сериозни мотиви, които са основани на резултатите от финансовите проверки, извършени в „Пирогов", каза Дариткова.

Тя отказа да коментира решението на здравния министър Десислава Атанасова да освободи Раденовски, защото не познаваи всички детайли.

Дариткова добави, че в същото време институт „Пирогов" има своето сериозно и основно място в системата на здравеопазването и това по никакъв начин не би следвало да се отрази на работата на болницата.

„Ние изключително много разчитаме на тази болница като център на спешната помощ в цялата страна. В момента тя е натоварена и с функциите за обучение на всички работещи в системата на спешната медицина в рамките на Европейски проект. Смятам, че всички тези промени наистина са за по-доброто функциониране на болница „Пирогов" и вярвам, че всички работещи в тази болница ще разберат това", добави Дариткова.

По думите й в никакъв случай не става въпрос за срив на доверието към медицинската страна на дейността на институт „Пирогов".

„Мисля, че лекарите в „Пирогов" ежедневно работят и се борят за това доверие. Тук ставаше въпрос по-скоро за някои неправилни управленски решения. Добрите специалисти, които работят в „Пирогов" и техният имидж и авторитет по никакъв начин не би следвало да бъдат накърнени от това решение", каза още Дариткова.

Доц. Стоян Миланов е новият временно заемащ мястото на уволнения директор на „Пирогов“ проф. Димитър Раденовски, заяви още във вторник Десислава Атанасова.

По-рано същия ден Атанасова освободи от длъжност Раденовски заради нарушения при обществените поръчки в болницата.

#„Пирогов" #Димитър Раденовски #бюджет #здравеопазване #медии #Ваньо Шарков #министър на здравеопазването #Десислава Атанасова #Даниела Дариткова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници