Борисов си каза тежката дума за ротацията: Министрите ще са на квотен принцип (ВИДЕО)

Борисов си каза тежката дума за ротацията: Министрите ще са на квотен принцип (ВИДЕО)
A A+ A++ A

До 10 дни ГЕРБ ще предложи коалиционно споразумение за следващите три години. В него ще е разписано министрите да разпределени пропорционално спрямо вотът на избирателите от парламентарните избори. Това обаче не означавало 50 на 50 делене на креслата в Министерския съвет между ГЕРБ и ПП-ДБ. А смяната на регулаторите ще започне с КЗК, а след това и с останалите, където е нужно мнозинство от 121 гласа. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който заедно с Теменужка Петкова и Христо Гаджев дадоха пресконференция в централата на партията.

Всяка партия пък може да има право на вето над своя министър, но при грешка партията да си носи отговорност и излъчилата партия да може да го смени. Аз съм с отлични впечатления от работата ни с Кирил Петков, Христо Иванов и Атанас Атанасов и ще е тегаво на нови избори, защото нищо лошо не мога да кажа за тях, каза Борисов. а самоизтъкване пред западните ни партньори не мога да го разбера. БТР-ите са пуснати от МВР, но все още са си тук. А ние подаряваме мечове. Цинично е, каза Борисов.

"Самоволни, самохвални желаещи да се използват последните като кой където може да завари и да пътува, да пътува, да пътува", каза Борисов.

"Всичко, което касае хората мина на заден план под темата Външно. Ние се превърнахме в пътуващи министри, от които научаваме какво се случва в България и с какво ще задължат парламента с какво ще го задължат. Министърът на отбраната Тагарев ни махаше от "Версай". Европейският съюз няма намерение да изпраща войски в Украйна. Всякакви самоволни предложение, за да може някой да пътува, да пътува. Повтарям политиката не се прави в България. Този парламент е приел 4 решения, за да помогне на правителството да изпраща военна помощ на Украйна и са дали пълната възможност на Министерския съвет самостоятелно да предоставя военна помощ, но ние сме приели законите, за да се чувстват спокойни, каза Борисов. И изреди неизпълнени решения за предоставяне на помощ за Украйна. Много ясно искам да знаят колегите, че първо трябва да си изпълним досегашните ангажименти, а после да мислим за други", каза лидерът на ГЕРБ.

Това е истински министър на туризма - да пътува, да гледа красотите на света, а пък тук дали перки, каза още Борисов.

Повече в такива сглобки няма да участваме, в рамките на 10 дни ние изготвяме едно коалиционно споразумение през Министерския съвет, защото ние се явяваме на парламентарни избори не за регулатори. В него ще има състав на Министерския съвет - договаряме се с тях - пропорционално според електоралната тежест. Защото ДБ имат три министерства - правосъдие, здравеопазване и туризъм. Аз ще предложа на Кирил Петков да започнем с КЗК и регулаторите, които са с 121 гласа, каза Борисов. Коалиционното споразумението на ГЕРБ ще бъде за следващите три години, а под него да се подпишат всички. Никой не ни е забил датата 6,7,8 март - Денков си дава оставката, когато е решил. Христо Иванов е казал днес, че до април имаме време, но се надявам по-рано да стане, каза още той. Бих подкрепил предложението за министър на европейските въпроси, защото министрите ще станат 20 и така ще станат 10 на 10, каза той. Обясни, че не е участвал в преговорите между Денков и Габриел.

Ще си договорим министрите, за да знаят хората кой за какво носи отговорност, каза още Борисов. Аз в проценти не говоря, за разлика от Кирил Петков, който е перфектен стратег, каза още Борисов.

#Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници