Провидения: "Предсказания"-та на Нострадамус със стряскащи прогнози за света и края на човествотото

Провидения: "Предсказания"-та на Нострадамус със стряскащи прогнози за света и края на човествотото

wikipedia.org

A A+ A++ A

Наближи ли месец март и тълкувателите на Нострадамус започват да предлагат своите тълкувания на база закодираните му пророчества. Точно на първи март през далечната 1555 г. Мишел дьо Нострадам публикува своята книга "Предсказания" (Les Propheties). Въпреки че от издаването й ни делят повече от четири века, то и днес тя продължава да е актуална. Една от причините е шифровката, която гениалният прорицател, астролог и лечител е използвал. Според негови изследователи една малка част от описаните под формата на четиристишия стотици видения и прогнози ще се случи точно през 2024 година.

Сянката на ореха

Едно от тях гласи, че когато сборът от цифрите на година през второто хилядолетие стане 8, то един монарх ще се оттегли от своя кралски трон под сянката на ореха. Този вид дърво в митологията, а и думата "сянка" въобще се свързват със смъртна опасност. Сборът от числата в настоящата година дава точно осмица, свързвана в нумерологията с Плутон – опасна планета, сееща смърт и разруха. Мнозина вече зловещо обвързват диагнозата рак на крал Чарлз III, обявена преди дни, с тълкуванието на това пророчество. То гласи още, че Негово височество ще бъде заменен от мистериозен монарх. Дали пък някой друг освен принц Уилям няма да обяви претенции за английския трон, остава загадка. Разбира се, няма начин да се каже това със сигурност, но е трудно да не се отчетат приликите между предсказанието на Нострадамус и актуалните новини, сочат вече и медии на мъгливия Албион, сред които и британското издание "Дейли рекърд".

Роденият във Франция пророк Мишел дьо Нострадам е написал предсказанията си в четириредов стил, известен като четиристишия. Има сведения, че е направил 942 през живота си и дори след смъртта си през 1566 г. Те са изключително сложни за тълкувание, тъй като се появяват и някакви апокрифни версии, за които се твърди, че пак са дело на астролога. Неговите сбъднали се пророчества обхващат събития от големия пожар в Лондон през 1666 г. и чумната епидемия тогава, възходът на злото с Адолф Хитлер от XX век, терористичните атаки от 11 септември 2001 г., дори финансовата криза от 2007-2008 г.

Светият Граал

Според негови фенове Нострадамус много добре е осъзнавал, че човекът още не е дорасъл "да пие от Светия Граал на бъдещето". Ето защо далеч от ерата на компютрите той е защитил информацията си с единствения тогава достъпен код – езиковия, метафори, символика и мерена реч. Подозира се, че Нострадамус е приемал информация свише под формата на видения и ангелско слово. Той е владеел и астрологичните изчисления, с които е прецизирал откровенията си, като така ги е поставял по-точно върху оста на време-пространството. Все още обаче не е открит точният шифър за разчитане на неговите предсказания. Случайно или не, те се разшифроват едва след като дадено събитие се е случило. Но едно е доста красноречиво, в което той назовава почти точно Хитлер, наричайки го Хистер: "От дълбините на Западна Европа ще се роди малко дете от бедни хора, който с езика си ще съблазни голяма войска; славата му ще расте към източното царство. Подивели от глад животни ще прекосят реките, по-голямата част от армията ще бъде срещу Хистер. В желязна клетка великият ще бъде привлечен..."

За терористичните атаки от 11 септември Нострадамус пише следното: "Byлĸaничeн огън в цeнтъpa нa нoвия гpaд. Ужacът щe нaĸapa гpaдът дa тpeпepи. Двe гoлeми cили щe вoювaт дългo вpeмe. Πpeз 1999 г. щe дoйдe цapят нa тepopa".

Hoвият гpaд вероятно e пpeпpaтĸa ĸъм Hю Йopĸ, a вyлĸaничнaтa лaвa – пaдaщитe кyли близнaци, чийто метал и стъкло буквално се стопяват под напора на високата температура. Kaтo цap нa тepopa ce интepпpeтиpa образът на Осама бин Лaдeн.

Революция

За Френската революция и щурма на Бастилията текстовете на астролога казват следното: "Πopoбeнитe xopa пecни пeят, иcĸaт пъpвeнцитe и лopдoвeтe дa видят в зaтвop".

B ĸнигaтa ce oтĸpивaт oщe peдицa пасажи, cвъpзaни c тaзи иcтopичecĸa зa нapoдa нa Фpaнция дата – 14 юли 1789 г. Hocтpaдaмyc ycпявa дa я пpeдcĸaжe цeли 200 гoдини пpeди нeйнoтo нacтъпвaнe.

Все пак в бъдещето на света и Стария континент в частност остават да висят със страшна сила стряскащи прогнози. Една от тях гласи, че папата в далечното бъдеще може да бъде отровен с арсен. Дали това е сегашният глава на Римокатолическата църква, само можем да гадаем. Западни интернет форуми обаче са пълни с опасения за здравето на аржентинеца покрай битката, която е поел срещу педофилите и корумпираните кардинали, свили гнездо в лоното на Западната църква. Преди време той дори ги нарече "оръжия на сатаната".

Според тълкуватели на Нострадамус дните на папа Франциск били преброени.

Едно четиристишие също навежда на мисълта за скорошна рокада по върховете на Римокатолическата църква. "Чрез смъртта на много стария понтифекс ще бъде избран римлянин на добра възраст", пише той. Това намеква за перспективата по-млад кандидат да заеме мястото на 87-годишния папа Франциск. Въпреки това Нострадамус разкрива, че този религиозен лидер ще "отслаби престола си", което също дава храна за доста тълкувания. Според едни вероятно пророкът е видял, че в далечното бъдеще Църквата повсеместно ще загуби своето влияние сред хората. Според други се касае за прекалено либералните възгледи на Христовата църква в цялост. Само преди десетина години бе немислимо, но днес не само католиците, но и дори един от стожерите на православието Гърция призна гей браковете и осиновяването на деца от хомосексуални семейства.

Климат

Някои от климатично звучащите му предсказания също се сочат за сбъдване през настоящата година. Счита се, че още преди векове Нострадамус е успял да предвиди климатичния хаос, който в момента обхваща цялото земно кълбо. Не е тайна, че катастрофалните метеорологични явления като наводнения, бури, нетипично време като сняг в южните страни и горещи вълни в северните, са знамения за апокалипсиса, описан още в Библията. Нострадамус е познавал много добре нейния код и вероятно е успял да види кога точно ще стане описаното в евангелските пророчества. Прогнозите, вдъхновени от астрологията, не се считат за еретични през епохата, в която той живее. В крайна сметка Бог говори за звездите и в Библията, Витлеемската звезда и влъхвите, които намират яслата на Исус, ориентирайки се по небето. Този брилянтен пророк се възползва от това, работейки дори с Катерина де Медичи, съпруга на френския крал Хенри II.

По повод климатичните промени в едно четиристишие той пише: "Сухата земя ще става все по-изсъхнала", добавяйки, че в тези дни "ще има големи наводнения". Отделно той предупреждава и за "много голям глад заради идване на голяма приливна вълна (цунами)". Дали е видял покачване нивото на Световния океан, остава само да гадаем.

Сценарии

В тази връзка Александър Лазарев, изследовател на Нострадамус, е разчел и друг сценарий на база неговите катрени (четиристишия). Лазарев открива в тях поличба, която е нарекъл "изчезване на Рим и Ватикана". Според едно тълкувание това може да се случи при глобален катаклизъм, при който малката държава ще се озове под водата. Този сценарий е все по-вероятен заради глобалното затопляне и топящите се ледници, което ще засегне много държави не само в Европа.

Лазарев твърди, че Нострадамус говори още за трета световна война. Тя може да се води с химически бомби или с обеднен уран. Глобалният конфликт обаче можел да включва и подривни средства, тероризъм, икономически саботажи, сриване на финансовите борси.

Второ слънце

"На небето ще се появи второ слънце, след което иде краят на света", пророкувал Нострадамус. Това видение обаче има и вариации, като преминаването на комета например. Второто слънце напомня още избухването на супернова звезда, която вероятно ще се вижда не само нощем, но и денем. А така ще се изпълни и условието да свети като второ слънце. Третият и най-лош сценарий е Нострадамус да е видял светлината от ядрените гъби при избухването на атомна война. Незнайно защо поличбата за края на света френският астролог свежда до съдбата на Ватикана. Друг път той споменава, че след такова явление в небето "Великият от Рим ще умре", а в продължение на седем дни ще изгори всичко на Земята:

"Небето ще гори при четиридесет и пет градуса. Пожарът се приближава към новия град. С огън той ще унищожи града ви. Студено и жестоко сърце, ще тече кръв. Милост към никого".

Трета световна война тръгва с морски битки

Според изследователи през настоящата година е по-вероятно да видим пренасяне на глобалната война, която в момента тече, но по море. Френският философ също така предвижда "морски битки", предупреждавайки, че в годината на осмицата може да възникне нов международен конфликт. Той пише следното: "Червеният враг ще пребледнее от страх, поставяйки в ужас големия океан." Това се тълкува като някакви военни действия, случващи се в морето. На фона на това има няколко потенциални теории около термина "червен противник", като разбира се на пръв прочит се сочи, че това е Русия.

Ползвал е и други ясновидци

Академичната общност обаче е на мнение, че повечето асоциации между световни събития и четиристишията на Нострадамус като цяло са резултат или на грешна интерпретация, или на грешен превод. Освен това се изтъква един парадокс, който подсказва, че прогнозите, издадени в книгата "Предсказания", може да са писани доста по-рано, преди раждането на Нострадамус, пише "Телеграф".

 Най-известният труд на пророка е книгата му Предсказания, чието първо издание излиза през 1555 г.
Най-известният труд на пророка е книгата му Предсказания, чието първо издание излиза през 1555 г. Снимка: wikipedia.org

Предполага се, че на практика той е направил свои пророчества, но към тях е добавил и тези на други ясновидци, живели преди него. След това всичко е размесено с думи на провансалски диалект, с криптограми, което било напълно в стила на епохата. Бащата на "Фауст" - Гьоте, също прави намеци в тази посока относно предсказанията на Нострадамус: "Дали пък някой Бог не е изписал тези знаци?”.

#Нострадамус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници