Уравнението на Страшния съд изчисли: Краят на света иде в петък, 13-и, 2026-а!

Уравнението на Страшния съд изчисли: Краят на света иде в петък, 13-и, 2026-а!

Pixabay

A A+ A++ A

Краят на света идва в петък, 13-ти, през ноември 2026 г.

Това гласи предсказание, направено не от екстрасенс, общуващ с духове и гадаещ по звезди, боб или капачки, а от един от най-сериозните учени на нашето време – Хайнц фон Фьорстер. Самата прогноза е плод на тежки и добре пресметнати уравнения и е публикувана за пръв път през 1960 г., и то не къде да е, а в брой на научната Библия - списание Science.

Формула

В това издание ученият извежда формула, известна и до ден днешен като Уравнението на Страшния съд и превърнала се в легендарна в научните среди. Тя се ползва при направата на прогнози за развитието на човечеството и сега.

Най-общо казано, екипът на Фон Фьорстер от Университета на Илинойс прави изчисления върху нарастването на човечеството и темповете, с които се увеличава производството на храна. По това време човечеството е било 2,7 милиарда души. И всички направени изчисления водят до идеята, че на 13 ноември 2026 г. ще настъпи фаталният петък - ден, когато човечеството ще бъде изправено пред две основни алтернативи – да гладува (и да се самоизяжда) или да се самоизбива.

 Хайнц фон Фьорстер
Хайнц фон Фьорстер. Снимка: УИКИПЕДИЯ

Разум

Основно условие в тази теория е човечеството преди въпросния петък, 13-и, да не се избие в ядрена война или да няма друг мащабен катаклизъм като падане на астероид, които унищожават населението. Хайнц фон Фьорстер отбелязва, че е напълно възможно да дойде един момент, когато човечеството ще бъде в положение постоянно да се увеличава и постоянно да нараства производството на храна, като има такова справедливо разпределение на ресурсите, че то задоволява всички. Но и тук няма да има много дълъг момент на равновесие, защото Земята няма да е в състояние да издържи милиардното население. Ученият твърди, че когато дойде момент човечеството да се увеличава двойно на всеки девет месеца, то каквито и технологии за производство на храна да се измислят, няма да могат да насмогнат на този ръст. И тогава ще настъпи колапсът.

Малтус

Всъщност Уравнението на Страшния съд на Хайнц фон Фьорстер изважда на математически език теорията на Томас Малтус, публикувана в Кеймбридж през 1798 г. в неговото „Есе за законите на населението“. Според нея, ако не се ограничи, човечеството върви към демографска катастрофа. Населението се увеличава в геометрична прогресия, докато средствата за изхранването му – в аритметична. В тази теория това, което държи населението под контрол, са нещастията (войни, епидемии, глад, болести и катаклизми), моралните ограничения и покварата (към които той включва убийства, предпазване от забременяване и хомосексуалност).

А сп. „Тайм“ в съвремието възкликва: „Още от времето на Малтус (1766-1834) пророците на гибелта предупреждават, че ако човешката раса не спре да се възпроизвежда толкова бързо, то тя в крайна сметка ще изчерпи наличните хранителни запаси. Но всеки път, когато песимистите са определяли дата за това нещастно събитие, се оказва, че грешат. В напредналите страни технологията за производство на храни е изпреварила значително нарастването на населението. САЩ, с тежкия си излишък от реколта, са по-далеч от глада от всякога, а и много други страни са в същото състояние. Само изостаналите в технологично отношение страни сериозно усещат натиска на населението, но могат да избегнат съдбата, като подобрят технологиите си“.

Коруин

Не може да не споменем все пак кинокласиката „Междузвездни войни“. В тази далечна галактика столицата и на републиката, а по-късно и на империята е Коруин. Тя е една планета-град, разположен на множество нива. Дали Земята я чака подобна съдба – да се превърне в един единствен пренаселен град – това едва ли и внуците ни ще доживеят да видят.

Иначе 13 ноември 2026 г. е пореден ден, определен за край на света. Както във вицовете за един от предишните свършеци на цивилизацията – в петък е краят на света, в неделя сме с махмурлук, а в понеделник всички пак сме на работа.

Що се отнася до Фон Фьорстер, то той е бил известен и с чувството си за хумор. Уравнението на Страшния съд едва ли е хумор, но определено е едно предупреждение към човечеството за по-внимателно и по-справедливо разпределение на суровините, пише "Телеграф".

#край на света

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници