Защо е толкова важно яйцата да са на стайна температура, когато рецептата го изисква

Защо е толкова важно яйцата да са на стайна температура, когато рецептата го изисква

canva

A A+ A++ A

В не малко рецепти се изисква яйцата да са на стайна температура, но това важно уточнение често е пренебрегвано. Има ли наистина то голямо значение и ще промени ли крайния резултат на печивата, ще разберем веднага.

Вероятно сте чували, че сладкарството и изобщо приготвянето на печива е наука, което има своето обяснение. При изпълнението на подобни рецепти всеки детайл е важен, за да получите пухкав хляб, хрупкави бисквити или сочен кекс. Ако пренебрегвате прекалено много от инструкциите и ги променяте според вашия усет, нещата няма да се развият в добра посока.

За разлика от готвенето на солени ястия, където импровизацията е позволена, то в сладкарството и печивата тя не е препоръчителна. Ето защо понякога дори температурата на продуктите е от изключително значение.

Професионалистите в тази област предпочитат яйцата да са на стайна температура и зад него стои добра причина. Благодарение на това тестото ще бъде с гладка текстура, а кремовете и смесите за кексове и сладкиши ще са въздушни. Студените яйца ще доведат до точно обратния ефект. С тях тестото става с по-плътна структура, втасва по-бавно и има голяма вероятност да не успее да се надигне достатъчно.

За да избегнете истински провал в един от най-стриктните раздели на кулинарното изкуство, спазвайте точно указанията в рецептата.

Яйцата достигат стайна температура, когато ги извадите от хладилника поне 30 мин. по-рано преди да ги използвате. Може да ускорите процеса, ако напълните купа с топла чешмяна вода и ги сложите вътре, докато подготвяте останалите продукти.

#яйца

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници