Зеленски призова съюзниците по-бързо да изпратят помощ

Зеленски призова съюзниците по-бързо да изпратят помощ

БТА

A A+ A++ A

Президентът на Украйна Володимир Зеленски омаловажи загубата на град Авдеевка, превзет от руските войски, и призова съюзниците на страната му да й изпратят по-бързо помощ, предаде Ройтерс.

Зеленски призна в интервю за Фокс нюз, което ще бъде излъчено днес, че миналата година е била сложна за Украйна. Но, говорейки на английски език, той посочи по-ранните постижения, особено в североизточната Харковска област, където е правено интервюто.

"През тези две години получихме (обратно) част от Харковска област. Сега се намираме в този регион ... и деблокирахме Черно море. Има пътища за зърно и ние унищожихме много кораби на руския флот", каза Зеленски.

"Това е, което направихме в продължение на две години. А какво успяха да направят те? Само на това едно място. Но за какво?", попита Зеленски.
Авдеевка се намира на 15 километра северозападно от контролирания от Русия Донецк - главния град на Донецка област.

Авдеевка вече не съществува, изравнен е със земята

В интервюто Зеленски изрази отново недоволство от забавянето на западната военна помощ за Украйна, макар и да не посочи директно Съединените щати.

Искането на американския президент Джо Байдън да разширяване на подкрепата за Киев е спряно поради спорове в Конгреса на САЩ.

"Трябва да бъдем по-бързи. Това означава да отстраним цялата тази бюрокрация. В противен случай няма да имаме никакъв шанс", каза той.
Зеленски призна, че намирането на алтернатива на американската помощ няма да бъде лесно.

"Разбира се, че ще намерим. Ние няма да останем неподвижно в очакване. Трябва да оцелеем. Трябва да намерим някакви паралелни стъпки", каза той в интервюто, проведено в болнично отделение.

"Вие разбирате, че тази помощ е от решаващо значение. Така че без нея, съжалявам, ще имаме все повече и повече такива героични момчета, които ще бъдат в болниците. Ако не разполагате с истински защитен щит и мощна артилерия с муниции, разбира се, че ще губите хора", заяви още Зеленски.

#Зеленски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници