The Guardian: Най-тежката година на войната в Украйна ще бъде третата

The Guardian: Най-тежката година на войната в Украйна ще бъде третата

canva

A A+ A++ A

"Мрачната новина“ за падането на Авдеевка навечерието на втората годишнина от пълномащабното нахлуване на Русия е "още един знак, че третата година от войната може да бъде най-тежката за Украйна“, коментира британският вестник The Guardian в репортаж, публикуван под заглавие "Шок, гняв и умора от война: две години агония на Украйна“, предаде Фокус.

Украински войник с позивна "Титушко“ разказа пред изданието за недостига на снаряди: ако през ноември военнослужещите са можели да изстрелват 300 снаряда на ден, сега ограничението е 10.

Изданието пояснява, че запасите от боеприпаси в базата на "Титушко“ са малки и частично се състоят от ирански снаряди - част от пратка, конфискувана в Персийския залив, очевидно насочена към бунтовниците в Йемен. "Те са изключително проблематични и не работят добре“, обяснява друг войник от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ).

"Настроението е много по-различно от това преди година, когато сред ужаса украинците останаха вдъхновени от изключителната консолидация на обществото и очакваха бързото освобождаване на всички територии, окупирани от Русия“, се казва в статията.

Става все по-трудно да се намерят хора, които доброволно да се бият: мнозина се крият от страх да не получат позивна на улицата или се опитват да избягат от страната, пише The Guardian.

"Мобилизацията е непопулярна в обществото. Инстинктът за самосъхранение, разбирането, че войната ще продължи - никой не иска да рискува живота на близките си“, обяснява киевският политолог Владимир Фесенко.

Остава и въпросът доколко новомобилизираните войници ще бъдат в състояние да се бият.

От редакцията подчертават, че пълна победа за Украйна - включително връщането на Крим, анексиран от Русия през 2014 година, е трудно за представяне в близко бъдеще. Преговорите с Русия отдавна са тема табу, но войната едва ли ще продължи вечно.

"Ако успеем да оцелеем следващата година, вероятно ще трябва да преговаряме за някакъв вид примирие“, предупреждава Фесенко.

#Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници