Учени: Не се къпете всеки ден, веднъж седмично е достатъчно

Учени: Не се къпете всеки ден, веднъж седмично е достатъчно

canva

A A+ A++ A

Вековният ритуал на ежедневния душ може да се превърне в история, отстъпвайки място на нова тенденция - "хигиенна редукция". Нейните привърженици застъпват идеята за къпане само веднъж седмично, вместо ежедневно.

Аргументите им се крият в ползите за кожата и косата, които, според тях, губят естествените си защитни мазнини при честото миене. Младите хора сякаш са най-склонни към тази идея, като 37% от тях признават, че за тях дневната хигиена се изчерпва с дезодорант.

Но не бързайте да се гнусите! Проучвания показват, че мнозина вече практикуват "хигиенна редукция". В Англия например, 12% от хората се къпят само веднъж седмично, а 41% от мъжете и 33% от жените в друга страна не си взимат душ всеки ден.

Експертите, макар и скептични, не отричат ползите от по-рядкото къпане. Те подчертават, че е важно да се мият ръцете често (поне пет пъти дневно) и да се поддържа интимна хигиена.

"Ако хората си мият ръцете достатъчно често и поддържат интимна хигиена, е достатъчно да си вземат душ всеки втори ден. Дори два пъти седмично е нормално. Банята не е за да миришем по-добре, а за да предотвратим инфекциите", казва професор Джон Оксфорд, вирусолог.

Къпането веднъж седмично - еко мода, здравословен избор или просто мързел? Всеки сам трябва да прецени дали е готов да се потопи в тази нова хигиенна вълна.

#Баня

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"