Платежни карти вместо пари в брой за бежанците в Германия

Платежни карти вместо пари в брой за бежанците в Германия

canva

A A+ A++ A

За да няма злоупотреби със социални помощи, кандидатите за убежище в Германия на някои места получават парите си не в брой, а чрез специални дебитни карти. Така преводи в чужбина и покупки в интернет са невъзможни.

Градчето Грайц в провинция Тюрингия беше едно от първите населени места в Германия, където още в началото на декември беше въведена платежна карта за кандидатите за убежище. Ръководителката на окръжната администрация Мартина Швайнсбург от консервативния Християндемократически съюз (ХДС) определя нововъведението като успех. По думите ѝ това е помогнало да се намали напрежението в малкия източногермански град.

Швайнсбург дава и конкретен пример за предишните проблеми: „Когато някой чужденец си купува храна за 20 евро в супермаркета, а плаща с банкнота от 100 евро, която изважда от навита на руло дебела пачка пари, това не прави добро впечатление".

Настроения срещу мигрантите

Тези настроения обаче са само страничен ефект. Основната причина за въвеждането на платежните карти беше друга: с тях трябваше да се прекратят някои забелязани злоупотреби – например как германските социални помощи се изпращат на семейства в чужбина или отиват за заплащане на трафиканти на хора. Системата с платежните карти вероятно ще бъде въведена под някаква форма във всички федерални провинции на Германия още през тази година. Градът-провинция Хамбург е първият, който вече ги ползва.

Обсъждат се различни варианти. Моделът в Грайц е следният: търсещите убежище получават по-голямата част от месечните си помощи в размер на 496 евро в картата, а остатъкът от около 100 евро – в брой. От общо 730 кандидати за убежище, живеещи в момента в Грайц, около 200 вече получават парите си по този начин, а останалите ще преминат към този начин на лащания до началото на март.

Кредитни карти с ограничено действие

Картата може да се използва във всички магазини, които приемат плащания с кредитни карти на Mastercard, но само в района на пощенския код на Грайц. Тя не може да се използва за онлайн покупки в интернет. Системата е добра за големите супермаркети, но не и за малките магазини за хранителни стоки.

В Грайц, а така също и в цяла Германия, плащането с кредитни карти не е особено популярно. В кафенетата и в заведенията за бързо хранене например се плаща основно с пари в брой. Нито един от магазините с продукти от Азия или Близкия изток, които ДВ посети в центъра на Грайц, не приемаше плащания с карта. Един арабски собственик на магазин каза, че иска да си купи четец за карти само заради новата платежна карта.

Общинската ръководителка знае само за един случай на изразена критика: „Една жена се оплака, че вече не може да изплаща заемите си. Наложи се да ѝ припомним, че парите са предназначени за финансиране на разходите ѝ за живот в Германия, а не за изплащане на заеми в родината“, казва Швайнсбург.

Истинската цел на платежната карта е да се ограничи имиграцията като цяло, макар това да не се казва на глас. Има признаци, че картата постига незабавен ефект в това отношение. Според Швайнсбург 15 души (три семейства) от бивша Югославия са отказали картата и са напуснали страната незабавно. "Но когато си тръгнат, те просто си отиват и не казват защо. Затова е трудно да се твърди със сигурност, че те си тръгват именно заради новите платежни карти“, подчертава шефката на окръжната администрация.

Повече предимства, отколкото недостатъци

Въпреки че новата система крие някои неудобства за търсещите убежище, много от доброволците, които помагат на мигранти, смятат, че като цяло тя е добра. Общинският съветник Холгер Щайнигер от Левицата е гласувал в подкрепа на системата, въпреки че неговата партия официално е против въвеждането на платежните карти. "Според мен предимствата са повече от недостатъците", казва той пред ДВ и добавя: „В крайна сметка трябва да се отчитат и настроенията сред хората“.

Под "настроения" той очевидно има предвид и изборните резултати. На последните избори за Бундестаг през 2021 година 29% от жителите на Грайц гласуваха за дяснопопулистката "Алтернатива за Германия" (АзГ), която е известна с антимиграционните си нагласи. Втора в изборите остана Социалдемократическата партия на канцлера Шолц (22%).

За да не пращат парите в чужбина

"Хората могат да използват платежната карта, за да правят покупки, но не могат да теглят пари в брой. Те нямат възможност и да плащат на каналджии. Това е важно, защото много хора са убедени, че парите от Германия веднага се препращат в чужбина“, добавя Холгер Щайнигер.

Единственото, което той критикува, е ограничението да се пазарува само в района на пощенския код. „Търговските обекти в Грайц не са непременно най-добрите“, казва той в тази връзка.

Други обаче не споделят еуфорията в политическите среди. Петер Люкман, председател на организацията за подпомагане на бежанците AufAndHalt в съседния град Гера, казва за ДВ, че кандидатите за убежище, с които той е имал контакт, са недоволни от регламента, но се страхуват да говорят за това – притесняват се, че това може да направи живота им още по-труден.

По-големият проблем е, че има основателна причина търсещите убежище да изпращат пари в чужбина. Много от хората, които Люкман съветва, всъщност изпращат пари у дома, "за да могат семействата им в страните, откъдето идват, да оцелеят“, добавя той.

#Германия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници