Затворник от колонията: Навални е починал по-рано от съобщеното

Затворник от колонията: Навални е починал по-рано от съобщеното

Стоп кадър: НОВА

A A+ A++ A

Опозиционерът Алексей Навални вероятно е починал много по-рано, отколкото обяви руската Федералната служба за изпълнение на наказанията. Това стана ясно от статия на вестник "Новая газета", която се позовава на затворник от колонията ИК-3 „Полярен вълк“, пожелал анонимност. Според него Навални е починал още вечерта на 15 февруари след последното му появяване с видеовръзка пред съда.

"Всичко започна с това, че вечерната проверка, която се извършва от 20:00 до 20:30 ч., беше значително ускорена" - разказа пред „Нова-Европа“ затворник от Центъра за изпълнение на наказанията. "Това често се случва в навечерието на празници, когато надзирателите бързат към масата, но вчера не е имало празник. Тогава ни затвориха в бараките, предупредиха ни да не извършваме никакви движения между бараките и засилиха охраната. Така че беше невъзможно да се излезе навън. Късно вечерта и през нощта три пъти чух някакви коли да навлизат на територията на зоната, но не можех да видя през прозореца", допълва той.

Според затворника сутринта на 16 февруари започнала с пълно "претърсване" на бараките. Служителите на колонията са конфискували няколко мобилни телефона, карти и дори бойлери, чието използване преди това е било пренебрегнато. От фразите на надзирателите затворниците заключили, че в колонията се очаква проверка.

Той казва още, че смъртта на Алексей Навални в колонията е станало известно около 10 ч. сутринта (08:00 ч. московско време).

"ЕПКТ, където е бил настанен, се намира далеч от бараките, но ако там дойдеше линейка, тя щеше да се вижда. Сутринта на 16-ти в колонията не е имало линейки, те се появяват едва след като става ясно, че Навални вече е мъртъв. Така че мисля, че Навални е починал много по-рано от времето, което е било обявено. Най-вероятно още снощи. В противен случай защо беше необходимо да ни затворят плътно в бараките, а на сутринта да направят обиск в бараките?", казва затворникът.

Твърдения

Според Интерфакс медиците са прекарали половин час в опити да го реанимират. Затворническата управа твърди, че лекарите пристигнали в рамките на две минути, а линейката е била на разположение в рамките на шест минути. Според държавната телевизия има вероятност Навални да е починал от емболия, а говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че "медиците трябва по някакъв начин да разберат това“.

Тяло

Междувременно стана ясно, че тялото на Алексей Навални изчезна от моргата в Сибир, след като екипът му потвърди официално за неговата смърт. Майката и адвокатът на опозиционния лидер пътуваха напразно до сибирския град Салехард, след като бяха информирани от властите, че там се намира тялото.

47-годишният Навални е починал в петък в 14:17 местно време в наказателната колония, известна като „Полярен вълк“ в Сибир. Това е посочено в документ, даден на майка му Людмила и оповестен от неговия екип. Причината за смъртта не е посочена.

Говорителката му Кира Ярмиш заяви, че президентът Владимир Путин е наредил смъртта на най-известния си критик. „Опитват се да прикрият следи, затова не дават тялото на семейството му”, каза Ярмиш, цитирана от Би Би Си. Според руските закони то трябва да бъде предадено на роднините в рамките на два дни след смъртта. А руското МВнР заяви, че отхвърля "предубедени и нереалистични" оценки за причината за смъртта на Навални.

Сибир

Алексей бе изолиран в един от най-тежките наказателни колонии на Русия - ИК-3 или „Полярен вълк“ на Северния полярен кръг. Той бе преместен там през 2023 г., докато вече излежаваше деветгодишна присъда по обвинения в присвояване. Получи нова - още 19 години затвор за „екстремизъм и реабилитиране на нацизма“. Така от обикновена трудова колония Навални се озова в наказателна колония със "специален режим", което се прилага само за лица с доживотни присъди или "особено опасни рецидивисти". На затворниците не е позволено да разговарят, а когато се придвижват вътре в затвора, това става в преклонена позиция с ръце, закопчани с белезници зад гърба, докато са ескортирани от надзиратели и куче.

Състоянието му се влошава непрекъснато. Оплаква се, че му е отказано медицинско лечение и е прекарал почти 300 дни в изолация. Сънят му е бил изцяло разбит от тормоза на надзирателите, които на всеки час светели с фенерче в лицето му за „проверки“. Има силни болки в гърба, треска и изтръпване на краката. Въпреки това изглеждаше сравнително добре на последното видео от затвора, публикувано на 12 февруари. Майка му казва пред „Новая газета“, че синът й е бил "жив, здрав и щастлив", когато го е видяла на кадрите, пуснати във Фейсбук.

Протести

Въпреки тоталното неглижиране на новината за смъртта на опозиционера от руските държавни медии реакцията на хората не закъсня. Протестите доведоха до най-масовите арести от септември 2022 г. Сега поне 273 души са арестувани в 32 руски града, съобщи Ройтерс. Хората споделят, че са уплашени, но въпреки това полагат цветя, пеят химни и носят портрети на починалия, отбелязва агенцията.

Страната на каторгата

През 17 век в Русия се създава каторгата. Наказанието за най-тежките престъпници, изпращани завинаги в Сибир на тежък труд, е известно още от древността и прилагано в много държави до средата на 20 век. Австралия дори е създадена първоначално като огромна каторга за британски престъпници.

Но в третото десетилетие на 21 век в модерните общества наказателните колонии са в учебниците по история. Но не и в Русия. Каторгата в СССР става ГУЛАГ, после в съвременна Русия - наказателна колония, пише "Телеграф". Днес те са по официални данни над 600. Надали някой в демократичния свят си прави илюзии, че държава, която не е мръднала от 17 век, може да бъде нормален партньор. А това е страшно.

#Алексей Навални

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници