Пловдив си купи метли без дръжки

Пловдив си купи метли без дръжки
Община Пловдив е платила 700 000 лв. за метли, от които почти половината са без дръжки. Снимка: plovdiv24.bg
A A+ A++ A

Община Пловдив е платила 700 000 лв. за метли, от които почти половината са без дръжки.

Договорът за тях е подписан от бившия вече кмет на Пловдив Славчо Атанасов малко преди да сдаде властта и от бившия шеф на „Чистота“ - Пловдив, месец преди да напусне, съобщи bTV.

„Така стана, че договорът беше подписан ноември. Но ако ние не го бяхме подписали, градът нямаше да бъде обезпечен с метли. Сега щяха да се оплакват, че няма с какво да се мете“, смята Радослав Кошински, бивш директор на „Чистота“ - Пловдив.

„За мен най-притеснителното е, че на прага на зимния сезон, когато метли не са ни нужни, ни се доставят 180 000 метли в предприятието“, обясни Иван Стоянов, директор на „Чистота“ - Пловдив, от 1 декември 2011 г.

Според договор стрък от растението жилавика струва 2,49 лв. Новият управител оспорва цената.

„Няколко сравнения направихме. Казаха, че може по 70 стотинки, по 80 стотинки. Жълта метла с дръжка на пазарна цена е под 3 лева на едро“, обясни Иван Стоянов.

Другият парадокс е липсата на дръжки. Оказва се, че всяка метачка трябва сама да си набави приспособление, на което да закрепи метлата. Оказва се, че всяка дръжка всъщност е откършен клон от пловдивските паркове и градинки.

„Защо да купуваме всяка метла с дръжка?! Това е все едно като си карате колата и когато ви се изхабят гумите, да си хвърлите колата и да си купите нова! Ами сменят се само гумите! Същото е и при метлите - сменя се само долната част, която се изхабява. Една дръжка кара по 3 години“, смята Радослав Кошински, бивш директор на „Чистота“ - Пловдив.

В комуналната фирма „Чистота“ работят неколкостотин метачки. Всяка от тях ще трябва да оползотвори между 50 и 100 метли в рамките на една година. Критиците на подобно допускане са изчислили, че в този случай животът на метлата е с продължителност между 3 и 6 дни.

Новата градска управа е решена да въведе механично почистване на улиците въпреки уговорените от предишната местна власт 320 000 метли на стойност 700 000 лв.

#Славчо Атанасов #кмет #община #метли #Пловдив

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници