Путин: Съжалявам единствено, че не започнах войната по-рано

Путин: Съжалявам единствено, че не започнах войната по-рано
A A+ A++ A

Американският президент Джо Байдън е "по-предвидим" за Москва от съперника си Доналд Тръмп, но Русия е готова да работи с победителя в президентските избори в САЩ, независимо кой е той, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

Путин направи това изявление в отговор на въпрос на журналист, запитал го кой президент на САЩ би бил по-добър за Русия. Той посочи, че Байдън е по-опитен и уточни, че е и "предвидим, това е политик от старата школа".

Руският президент отказа да коментира дебатите в САЩ за възрастта на Байдън. Той отбеляза само, че при срещата му с Байдън в Швейцария преди три години вече се е говорело, че Байдън има затруднения, но "не видях нищо такова".

"Това, което трябва да разгледаме, е че политическата му позиция и позицията на сегашната (американска) администрация е изключително погрешна и вредна", добави Путин. Той обаче подчерта, че Москва "ще работи с всеки американски лидер", който бъде избран от гласоподавателите в САЩ.

Освен това Путин изрази благодарност на американския водещ Тъкър Карлсън за публикуването на много гледаното интервю и за ролята му на посредник със Запада.

"Тъй като днес не можем да водим пряк диалог, би трябвало да сме признателни на Карлсън за възможността да го направим с неговото посредничество", подчерта Путин. Той заяви, че е "напълно удовлетворен" от дългото интервю, първото за западна медия от началото на руската офанзива в Украйна.

Путин добави, че е очаквал агресивно поведение и трудни въпроси от бившия водещ на Фокс нюз. "Не само бях подготвен за това, но и го желаех, защото това щеше да ми даде повод да отговоря по същия начин", отбеляза руският президент. Той обаче похвали "търпението" на консервативния американски журналист, който изслуша дълъг урок по история от Путин по време на интервюто.

Истанбулските споразумения между Москва и Киев можеха отдавна да сложат край на конфликта, ако не бяха провалени, подчертава още Путин в интервюто си за журналиста Павел Зарубин, видеозапис на което е публикуван в канала на Кремъл в Телеграм. Той се позова на изказване на Давид Арахамия, ръководител на фракцията на президентската партия "Слуга на народа" в украинския парламент. "Самият Арахамия го каза", посочи Путин, според когото споразуменията са били прекратени от Запада. "Той каза това, което мисли. Защо го каза, не знам, но е откровен човек. Той каза, че ако бяхме тръгнали към пълно изпълнение на споразуменията, които възникнаха в Истанбул, войната щеше да спре преди година и половина".

Единственото, за което руският президент съжалява по отношение конфликта в Украйна е, че не е започнала "активни действия по-рано". Първоначално Москва се опитваше да реши конфликта с мирни средства, с помощта на споразуменията от Минск, но Западът не е имал намерение да ги изпълнява, отбеляза Путин.

Путин коментира и изказването на държавния секретар на САЩ Блинкън, че прадядо му е избягал от Русия поради антиеврейските погроми. "На няколко пъти той говори за това, че неговите роднини, неговият прадядо са избягали от Русия заради еврейските погроми. И в различни страни по света, в Европа, в Щатите, тази тема постоянно се повдига, повдига се с цел да се демонизира Русия - да се покаже какви варвари, какви мошеници и разбойници живеят тук", каза руският лидер. "Всъщност, ако погледнете какво каза днешният държавен секретар, погледнете не политическите лозунги, а същността на проблемите, които се случиха, тук много неща стават ясни", посочи Путин. "Например, всичко това го имаме в нашите архиви: прадядото на Блинкън наистина е напуснал Руската империя, той е роден, мисля, някъде в Полтавска губерния, след това е живял в и е напуснал Киев", каза руският президент. Следователно "Блинкън смята, че това е изначално руска територия - Киев и прилежащите му територии", отбеляза Путин.

И ако държавният секретар казва, че прадядо му е избягал от Русия, значи смята, че през 1904 г. "не е имало никаква Украйна", добави руският президент.

"По всичко личи, че Блинкън е наш човек. Само че напразно прави такива публични изявления. Това може да доведе до провал", предупреди Путин.

Владимир Путин призова за изграждане на антинацистка пропаганда на световно ниво, за да се противодейства на идеите за изключителна важност на определени нации.

Руският лидер със съжаление отбеляза, че в много страни се чува политически лайтмотив като "изключителността на едни нации спрямо други, някаква избраност и т.н.".

"Ами вижте, оттам е тръгнал нацизмът", посочи руският президент.

Следователно, трябва да се помисли и "за изграждането на тази антифашистка, антинацистка пропаганда и да работим на такова - глобално - ниво. Повтарям, на глобално ниво", подчерта Путин. Според него подобни мерки не могат да са ефективни на държавно ниво.

"Това ще бъде ефективно само ако се прави на ниво обществено съзнание и обществена инициатива. И ако няма значение в коя държава по света ще се случи", подчерта държавният глава.

БТА

#Владимир Путин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници