Асен Василев обсъдил в САЩ продажбата на "Лукойл Нефтохим"

Асен Василев обсъдил в САЩ продажбата на "Лукойл Нефтохим"

МФ

A A+ A++ A

Възможностите за намаляване на руската зависимост от газ и петрол в региона на Балканите и необходимостта от намиране на стратегически купувач за българската рафинерия "Лукойл Нефтохим Бургас" е обсъдил финансовият министър Асен Василев на среща във Вашингтон със заместник-помощника на президента на САЩ и старши съветник по въпросите на енергетиката и инвестициите Амос Хохстийн. Това съобщиха от ръководеното от Василев ведомство в сряда.

Подробности за разговора и дали е обсъден конкретен потенциален интерес от купувачи не се съобщава, но българското правителство е особено активно в опитите да намери нов собственик на нефтопреработвателния комбинат, койт ов последно време е подложен на административен натиск.

След като миналия август парламентът реши да се отнеме от "Лукойл" концесията на нефтения терминал "Росенец", където се приемат танкерите със суров петрол за работата на рафинерията, а по-късно бе предсрочно прекратено даденото от Брюксел изключение от забраната за внос на руски суров петрол и петролни продукти в Евросъюза, Асенов обяви, че има интерес от инвеститори да купят рафинерията. Първоначално собственикът – швейцарското дружество на "Лукойл" – "Литаско", отрече да води подобни разговори, но по-късно от самата "Лукойл Нефтохим Бургас" обявиха, че "Лукойл" започва преразглеждане на стратегията си по отношение на българските си активи и "с помощта на международни консултанти ще бъдат анализирани различни опции, включително продажбата на бизнеса".

Досега не е обявено руската компания да е наела такъв консултант и в какви срокове се очаква да приключи анализът и да стане ясно дали ще се продават рафинерията и веригата бензиностанции на "Лукойл".

Неофициално обаче сред спряганите кандидат-купувачи, за които се твърди, че са се срещали в правителството, но не е ясно дали са разговаряли със самата "Лукойл", която все пак е мажоритарен акционер, има двама с американски генезис.

Единият е инвестиционен фонд, който обаче няма опит в оперативния контрол върху рафинерии, а другият е консорциум от две фирми, едната от които има дял в британска рафинерия.

Като най-сериозен претендент се посочва от запознати азерската СОКАР, но бъдещата следка все пак трябва да бъде решена от самата "Лукойл" и одобрена от парламента с мнозинство от 2/3, което прави малко сложно одобрението.

Освен срещата с Хохстийн Василев е имал такава и със заместник-секретаря по финансите на САЩ Уоли Адейемо, обявиха от финансовото министерство. Двамата са обсъдили важни теми от икономическия дневен ред на Европа и САЩ и възможностите за взаимно сътрудничество и подкрепа. В срещата са участвали Анна Морис, и.д. помощник-секретар по въпросите на финансирането на тероризма, и Брайън Макколи, заместник помощник-секретар за Европа и Евразия.

Обсъден е бил Вертикалният газов коридор, чиято идея е да се увеличи транзитът на втечнен природен газ през България. Това ще стане чрез увеличаване на капацитета на съществуващите газови връзки между Гърция, България, Румъния, Унгария, Словакия, Молдова и Украйна. Темата с този газов проект бе обсъдена преди ден от Василев и директора на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов. САЩ са дали подкрепата си за този коридор, който се очаква да бъде захранват и с американски газ, обсъдени са били и възможностите за американски инвестиции в него, уточнява Медиапул.

#Асен Василев #"Лукойл Нефтохим Бургас"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници