Ковачева: Оттеглянето на Марковска е логичен завършек на сагата

Ковачева: Оттеглянето на Марковска е логичен завършек на сагата
Ако наистина е имало съмнения около Венета Марковска, според правосъдния министър те трябвало много по-рано да излязат наяве и самите магистрати да реагират. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Оттеглянето на Венета Марковска от съдебната система е логичен завършек на цялата сага, завъртяла се около името й, заяви министърът на правосъдието Диана Ковачева.

По думите на министъра Конституционният съд на практика не е част от съдебната система, а съвсем отделна и независима институция.

„Важният извод е, че в България има междуинституционален диалог“, подчерта Ковачева пред БНТ в коментар на кризата с избора на конституционни съдии.

„Важно е да си дадем сметка, че самата съдебна система трябва да работи, за да може да се превърне в институционален рефлекс справянето с проблеми като конфликт на интереси и търговия с влияние. Трябва да има вътрешни механизми, които да блокират появата на такива ситуации още в зародиш“, смята тя след дебата покрай персоналния казус на Марковска.

Ако наистина е имало съмнения около Венета Марковска, според правосъдния министър те трябвало много по-рано да излязат наяве и самите магистрати да реагират.

„На предстоящото си заседание в четвъртък Висшият съдебен съвет отново ще се занимае със случая на г-жа Марковска и този път ще я освободи, като вземе решение за нейното пенсиониране“, съобщи Ковачева.

Народното събрание трябва да отмени своето решение за Марковска, коментира още министърът по повод на предложението на СДС от вторник Петър Стоянов да бъде номиниран за конституционен съдия.

„Решението да се започне нова процедура е правилно, а и то е логично“, заяви Ковачева.

Според нея новата процедура трябва да започне от начало, така, както се развива законово – с време за представяне на кандидатурата и изслушване, независимо от факта, че Стоянов е познат като бивш президент.

„Изборът не е направен, докато не мине изслушването“, коментира Ковачева изказването на премиера Бойко Борисов, че ГЕРБ ще подкрепи, който и да е кандидат, предложен от СДС.

#Венета Марковска #Диана Ковачева #министър на правосъдието #Конституционният съд #България #Висшият съдебен съвет #СДС #Петър Стоянов #Бойко Борисов #премиер #ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници