Плащаме по-високи сметки за парно заради върнатото ДДС от 20%

Плащаме по-високи сметки за парно заради върнатото ДДС от 20%

canva

A A+ A++ A

Софиянци платиха с 13% по-високи сметки за парно през ноември и декември миналата година. Това отчита един от големите топлинни счетоводители на фактурите на имоти с реален отчет на клиентите на "Топлофикация София".

"В сметките, които трябваше да се платят за ноември-декември, влияе новото ДДС от 20%. В този сектор инфлация няма. Цените са регулирани, не са пазарни, но инфлацията не влияе. Остава единствено ефектът от върнатото на 20% ДДС. На 14 март ще бъде делото на втора инстанция и там вече ще реши съдът", коментира председателят на Националната асоциация на топлофикационните дружества в България Кремен Георгиев в студиото на "България сутрин".

На въпрос дали потреблението на електроенергия се е увеличило, той отговори, че при едни и същи външни средномесечни температури, то не се увеличава или намалява. Георгиев посочи, че януари месец 2024 г. е бил с 2,5 градуса по-студен от декември, а всеки градус дава 10% увеличение на количеството енергия, което е необходимо, за да се поддържа същият комфорт.

"През същия този месец може да е имало и дни с 15, 16, 18 градуса, а това изкривява сметката", обясни Георгиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му жилищата в България на всички топлофикации са около 600 хил. - по двама души вътре - потребителите са около 1,2 млн.

"Ако жалбите и оплаквания бяха 500 хил., това е огромно нещо, но ако от тези 1,2 млн. имаме 100-200 жалби, това е минимален процент и най-вероятно става въпрос за индивидуално конкретна причина. Не е масово явление", каза Георгиев по повод по-високите сметки.

Масово топлинните счетоводители слагат уреди с дистанционно отчитане.

"Има много сгради, в които всичко вече е дистанционно", отбеляза председателят на Националната асоциация на топлофикационните дружества.

#парно

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници