Планът на Бербатов: По-малко тимове в елита, изцяло нов формат в аматьорски футбол и такса лукс за чужденци

Планът на Бербатов: По-малко тимове в елита, изцяло нов формат в аматьорски футбол и такса лукс за чужденци
A A+ A++ A

Кандидатът за президент на БФС Димитър Бербатов се срещна с представители на бургаски клубове в Конгресния център на Морска гара. Той представи концепция си за управление на футбола.

Стратегическият документ е всеобхватен и в него има редица интересни точки.

Основната промяна е отделянето на аматьорския футбол от професионалния. Заложено е професионалните клубове от Първа и Втора лига да администрират сами първенството си – с нова структура и собствен Изпълком.

БФС от своя страна да се занимава основно с националните отбори, аматьорския футбол и развитието на детско-юношеските школи, предвижда стратегията „Бербатов“.

В нея е включено и намаляване на отборите и формата на Първа и Втора лига и изцяло нова формула за провеждането на първенството в Трета лига, за да се намалят разходите за клубовете. Заложено е и въвеждане на задължително правило за използване на поне един играч до 21 години за 90 минути в професионалния футбол, както и бонусна система за налагането на родни играчи.

В същото време се предвижда такса „лукс“ за клубовете, които искат да използват повече от 3-ма чужденци извън ЕС. С генерираните приходи се цери да се стимулира развитието на школите.

В стратегията е заложено и предоговаряне на тв правата. Димитър Бербатов изтъкна, че българското първенство е по-гледано в родния ефир от английското, но средствата, които клубовете получават са нищожни.

Документът предвижда и повече свобода на клубовете – да могат сами да избират зоналните си и областни председатели.

В концепцията е заложено и развитие на спортната инфраструктура. Димитър Бербатов отбеляза, че в Италия се градят два стадиона с пари от Плана за възстановяване. В случая държавата очевидно не желае да работи с това ръководство на БФС, което е изолирано и от европейските програми, и от директна помощ от държавния бюджет.

#Димитър Бербатов #БФС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници